ASO Başkanı Çağlayan, Maliye Bakanlığı'nı, Yeni Lira'ya geçişi fırsat bilerek ek vergi yükü getirecek vergi yuvarlaması yapmaması için uyardı.
ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, YTL ile girilecek yeni dönemde vatandaşın verdiği her türlü beyannamenin nasıl düzenleneceğinin çok açık hale getirilmesi ve doğabilecek kargaşa için şimdiden önlem alınması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Özellikle Maliye Bakanlığı'mız tarafından YTL uygulaması fırsat bilinerek vergi matrahlarında da ilave vergi yükü getirecek bir vergi yuvarlaması yapılmamalıdır. SSK bildirgeleri ve vergi tahakkukları ile gümrük beyannameleri aklımıza SSK'nın, Maliye Bakanlığı'nın ve Gümrük Teşkilatı'nın YTL'ye ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu getirmemelidir. Maliye Bakanlığı ve SSK'nın otomasyon sisteminin YTL'ye uygun olması gerekir. Aksi takdirde büyük tıkanıklıklar yaşanabilir.'' Benzin pompalarının bu Ağustos'ta yazar kasalı olacağını ve bu programların TL'ye göre yapılacağını belirten Çağlayan, 4 ay sonra ise bu programların tekrar değişeceğini ve bu defa YTL'ye göre ayarlanacağını söyledi. ASO Başkanı, "Bu masraf ve kargaşanın önlenmesi için bu uygulamanın 1 Ocak 2005'e ertelenmesinde yarar vardır'' dedi.
MALİYETİ ÇOK OLACAK Paradan 6 sıfır atılması yöntemi ile ortaya çıkabilecek maliyetlere de değinen Çağlayan, en önemli maliyetin ''enflasyon'' olacağını belirtti. Çağlayan, etiketlerdeki küsuratların yuvarlanması nedeniyle bir miktar fiyat artışı olabileceğine dikkat çekti. YTL'ye geçişle birlikte banka, vergi daireleri, hastane, sigorta kuruluşları gibi kurum ve kuruluşların, işletmelerin, tüm yazılım, elektronik işlemci, muhasebe kayıtları, tüm ödeme sistem ve araçlarının, ATM'lerinin bilanço ve istatistikleri gibi unsurların geriye dönük olarak düzeltileceğine dikkat çeken Çağlayan, bunların da yüklü bir maliyet getirdiğini kaydetti. Çağlayan, TL'nin YTL'ye dönüşümünde ortaya çıkacak bürokratik eziyete izin verilmemesi gerektiğini, aksi taktirde TL'den dövize yönelmeler olabileceğini de vurguladı.
YTL DANIŞMA HATTI Para operasyonunda tüm kurum ve kuruluşlara görev düştüğünü, bu konuda ASO'nun da görev ve sorumlulukları olduğunu belirten Çağlayan, "YTL'ye Geçiş'' çalışması ile kendilerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeye başladıklarını bildirdi. ASO olarak her ay YTL konusunda halkın düşüncelerini ve endişelerini içeren bir anket yapacaklarını belirten Çağlayan, ayrıca YTL'ye geçiş konusundaki sorularını cevaplamak üzere kendi bünyelerinde bir "YTL Danışma Hattı'' kurduklarını bildirdi.
7 BİN TON MADENİ PARA YTL'ye geçişle birlikte madeni paranın artacağını ve yaklaşık 7 bin ton madeni para basılacağını anlatan Çağlayan, madeni para basma işi ile ilgili ihalenin 2 gün önce yapıldığını hatırlattı. Madeni paraların üzerine yazı yazma işleminin sadece darphane tarafından yapıldığı için bu işlemin yetiştirilmesinde sıkıntılar olabileceğinin ifade edildiğini belirten Çağlayan, ilgili kuruluşlar arasında mutlaka iyi bir koordinasyonun sağlanması gerektiğini vurguladı. ASO olarak, para operasyonunu çok önemsediklerini ve bunu bir "şartlı tahliye yasası'' gibi değerlendirdiklerini anlatan Çağlayan, "TL, yanlış ekonomik politikaların kurbanı olarak çok sıfırlı bir itibarsızlığa mahkum olmuştu. Eğer istikrar politikaları ciddiyetle sürdürülmezse YTL, yine bol sıfırlı olarak cezasını çekmeye kaldığı yerden devam edecektir'' diye konuştu.