kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Külahta dondurma keyfi sizi sağlığınızdan edebilir
Külahta dondurma keyfi sizi sağlığınızdan edebilir
Alışverişin sonunda satın alın

Külahta dondurma keyfi sizi sağlığınızdan edebilir

Pastörize edilmemiş sütten üretilen dondurmanın tüketilmesiyle bulaşan bakteriler, yedikten 2-8 hafta sonra ortaya çıkabilecek Akdeniz Humması ve Salmonella riski taşıyor.

Markalı dondurma pazarı son yıllarda hareketlendi, pazarın cazibesi yeni şirketlerin de bu alana girmesini sağladı. Ama hala tüketimde en büyük pay, pastanelerde üretilen açık dondurmaların. Yaz aylarında, özellikle çocukların büyük bir keyfle tükettiği dondurmaya, "Aman yavaş ye, boğazın şişer" diye karşı çıkarken, aslında o dondurmada bakteri tehlikesi olduğunu biliyor muydunuz? İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, tüketicileri uyardı. Prof. Boyacıoğlu, hastalık yapıcı mikroorganizmaları durdurmak için dondurma üretiminde pastörizasyon işlemi uygulanması gerektiğine dikkati çekti.
Prof. Boyacıoğlu'na göre, hijyenik olmayan koşullarda üretilip satılan ve pastörizasyon işleminin uygulanmadığı dondurmalar, mikrobik enfeksiyonlara neden olabiliyor. Akdeniz Humması olarak da bilinen Brusella bakterisinin yol açtığı hastalık bunlardan biri. Bu bakteriye, hasta hayvanların pastörize edilmemiş sütleri, ya da bakteri üremiş veya ısıl işlem görmemiş sütten yapılmış dondurma, taze peynir, krema gibi ürünlerle alınıyor. Bunları tüketip hemen hasta olmuyorsunuz, genellikle 2-8 hafta sonra hastalık ortaya çıkıyor. O zaman da neden hastalandığınızı anlamanız güçleşiyor. Hastalık grip benzeri halsizlik, ateş, terleme, baş ağrısı ve eklem ağrılarıyla belirti veriyor. Bazen kronik hale gelip, kemik ve eklemlere hasar veriyor, damarda kan pıhtısı veya davranış değişikliklerine neden olabiliyor.

BAŞKA RİSKLER DE VAR
Prof. Boyacıoğlu, dondurmada rastlanan daha pek çok zehirli bakteri olduğuna dikkat çekerek, genellikle evde yapılan dondurmalardaki Salmonella riskine de işaret ediyor. Boyacıoğlu, İngiltere'de yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, ev yapımı dondurma ile ortaya çıkan zehirlenmelerin nedeninin, dondurma yapımı sırasında yumurtanın kabuklarından bulaşan Salmonella olduğunu belirtiyor.

ESEN EVRAN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Bir muhalif adam...
 'İmam hatip mezunları Ortadoğu'da iş yapıyor'
 Hurda araç teşviği yarı yarıya azaltıldı
 Yılın otomobili Panda 21.4 milyara yollarda
 Renault, 200 binler kulübünün yeni üyesi
 'Telekom için 11 şirket ilgileniyor'
 Ekonomide kırılganlık azaldı, iyiye gidiyoruz
 İşte o Fransız
 Uzan şirketlerinin satışının önü açıldı
 Borsa, Tüpraş ile düştü yabancı dolar satıp bono aldı
 ABD petrolü 41 doları bir kez daha kırdı
 İmar Bankası ders oldu
 Benzincilere yazar kasa
 BES fonları büyüyor
YAVUZ SEMERCİ
Babalar gibi olmuyor işte...
Maliye Bakanı Kemal...
İLKER SARIER
Bürokrasi ne derse o oluyor
Türkiye'de, seçilmişlerin...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yarıyıl bilanço motivasyonu Tüpraş şokunu erken...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Petrolün suyunu çıkardık
Türkiye Petrol Rafineleri...
Şofbendeki kaçak öldürdü
Bir yıllık evli Özlem ile Murat, duşa takarak kullandıkları...
Dersten ölüme kaçtılar
Trabzon'da dereye giren beş ilköğretim öğrencisinden biri...
Sarı Sarı ilk günden rekor kırdı
Sarı Sarı ilk günden rekor kırdı
Dört yıllık bir aradan sonra çıkardığı 'Sarı sarı-Başroldeyim' adlı...
IMKB
E: 16,791 D:% -2.19
DOLAR
S: 1,522,000 D:% -0.85
EURO
S: 1,840,000 D:% 0.16
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.