İniş çıkışlar olsa da ekonominin, temel iyileşme çizgisini koruduğunu belirten Çanakçı, cari açığın abartıldığını ve mali disiplinle belirsizliğin azaldığını, güven ortamının pekiştiğini söyledi Döviz ve faizdeki hareketliliğin 2004 programına etkisinin sınırlı olacağını belirten Çanakçı, faiz artışının çok uzun sürmeyeceğini ve yeniden düşüş trendine gireceğini düşünüyoruz" dedi.
HazineMüsteşarı İbrahim Çanakcı, ekonomide kırılganlığın önemli ölçüde azaldığını, iniş çıkışlar olsa da ekonominin temel iyileşme çizgisini koruduğunu açıkladı. Çanakçı, piyasalardaki dalgalanmayı ve ekonominin geleceğini SABAH'a değerlendirdi. Faizlerin düşüş trendine girmesini ve cari açık artışının yavaşlamasını beklediklerini söyleyen Çanakcı, sorularımızı şöyle yanıtladı:
* Ekonomimiz hala kırılgan yapıda mı? Türkiye ekonomisinde kırılganlık önemli ölçüde azaldı. Ekonomimiz, son dönemde çok değişik testlerden geçti. Irak Savaşı, yerel seçimler, Kıbrıs referandumu ve son dalgalanma. Bütün bunlara rağmen ana eğilimi bozulmadı. Enflasyon düşmeye, enflasyonist beklentiler iyileşmeye devam ediyor. Ekonomi büyüme sürecini yaşıyor. İniş çıkışlar olsa da ekonomi, temel iyileşme çizgisini koruyor.
* IMF, ekonomik programın devamı için neden mutlak gereklilik olarak algılanıyor? IMF'nin bütün ülkelerle ilgili değerlendirmeleri uluslararası piyasalar tarafından önemseniyor ve dikkate alınıyor. Bir program ve mali ilişki olmasa da IMF'nin izlenen politikaları desteklemesi başlı başına önem taşıyor. Bugünkü program Türkiye'nin programı. Programa IMF teknik ve mali katkı sağlıyor. Bu da önemli bir nokta.
* IMF ile yapılacak yeni düzenleme kapsamında, yeniden borç yapılandırılmasına gidilecek mi? IMF'ye halihazırda 22 milyar dolar borcumuz var ve ödeme dönemi de belli. Ağustos 2003'te borç ödeme takvimi yenilendiğinde, sonraki yıllar için de bu seçeneğin bulunduğunu ve tercih hakkımızın saklı olduğunu kayda geçirmiştik.
* Son dalgalanmanın Hazine'ye maliyeti ne oldu? Döviz ve faizdeki hareketliliğin 2004 yılı finansman programımıza etkisinin çok sınırlı olacağını hesaplıyoruz. Üstelik bugünkü faiz artışının uzun süre devam etmeyeceğini ve faizlerin yeniden düşüş trendine gireceğini düşünüyoruz. Yılın kalan dönemindeki borç servisimizin yüzde 18'i dövizli ve dövize endeksli. Yüzde 9'u TL cinsinden değişken faizli. Kalan tutar ise sabit faizli. Bu nedenle piyasalarda bir süredir gözlenen hareketliliğin borç servisimize etkisi sınırlı olacak.
* Tüpraş'ta yürütmenin durdurulması kararı alınması finansman programını zorlar mı? Özelleştirmede çok muhafazakar bir yaklaşımla milyar dolar giriş öngördük. Özelleştirme İdaresi'nin hedefi ise 3 milyar dolar. Şu ana kadar 300 trilyon liranın üstünde kaynak girişi oldu.