kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Antep'te düğün Trabzon'da matem
Antep'te düğün Trabzon'da matem

Anadolu'da işler bir türlü açılmadı. Irak pazarı ve teşvik rüzgârını arkasına alan iller arayı açtı. Geriye kalanlar ise eski güzel günleri yad etmekle yetiniyor.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 59. Genel Kurulu, sanayicinin içinde bulunduğu durumu ortaya koymak açısından önemliydi. Anadolu'nun dört bir yanından gelen işadamları, il il, bölge bölge iş dünyasının fotoğrafını çekti. Ortaya çıkan şu: Teşvik Yasası kapsamına alınan bazı illerle Irak pazarına çalışan illerde tam bir düğün havası yaşanıyor. Diğerlerinde işler kötü. Ama işin daha da kötüsü, 'insanların morali bozulmasın diye' kimsenin bunu dile getirmemesi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da altını çizdiği gibi herkes hükümetten icraat bekliyor. Ya da en azından yapısal reform...

IRAK BAYRAMI VAR
Düğün yapan illerin başında Gaziantep geliyor. Çünkü Antep'te herkes yüzünü Irak'a dönmüş durumda. Atölyeler, fabrikalar Irak pazarına mal yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor. Zira Irak'a yapılan 1.7 milyar dolarlık ihracatın dörtte birini, yani 400 milyon dolarını Gaziantep tek başına gerçekleştiriyor. O nedenle Antep'te yüzler gülüyor. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de, Gaziantep'in, Türkiye'nin durumunu yansıtmak açısından doğru örnek olmadığını dile getiriyor ve ekliyor: "Antep'te işler iyi. O yüzden Türkiye'nin genelini değerlendirmek için bizi baz almamak lazım." Halinden memnun olan bir başka il ise Tokat. Çünkü Tokat Teşvik Yasası kapsamında 40'a yakın yatırım talebi almış. Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarıbaşlı, "En azından bunların 3- 4'ünün fiili yatırıma dönüşeceğini düşünüyorum. Bu da ile epey bir canlılık getirir" diyor. Sarıbaşlı'nın anlattığına göre aslında işler düne kadar çok da parlak değilmiş. Ama ekonomik istikrarla birlikte Teşvik Yasası ilin kaybolan umutlarını yeşertmiş. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk'a göre ise, yaşanan tek olumlu şey, kurların yükselişi. Bu da ihracatçının zararını bir nebze olsun azaltmış. Onun dışında bir hareket yok. İşleri kötü giden illerin başında belki de Trabzon geliyor. 5 dolarla Teşvik Yasası dışında kalan Trabzon'da işler uzun zamandır iyi gitmiyordu. Sanayisi olmayan ilde ticaret de durma noktasına gelince, moraller altüst oluyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, "İşler kötü. Ama kimse de kötü olduğunu yüksek sesle dile getiremiyor. Moraller bozulmasın diye herkes susuyor" diyor. Bir başka kötü il de Adana. 210 başvuru ile Türkiye'nin en fazla teşvikli yatırım talebini alan Osmaniye, Adana'daki işleri bir hayli etkilemiş. Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, durumun hiç de göründüğü gibi olmadığını belirterek, şunları söylüyor: "Sanıldığından da kötü işler. Sasa'da 4 bin kişi çalışıyordu. Şimdi bu rakam 2 bin 500'e indi. Diğer fabrikalarda da işçi azalması devam ediyor. Döviz kurunun düşüşü Adana'ya olumsuz yansıdı. Kurda bu kadar hızlı bir çıkış beklemiyorduk."

YAN SANAYİ DE İTHALCİ
Anadolu'nun iş merkezlerinden Kayseri'de de eski neşe kalmamış. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar, Kayseri'nin de Teşvik Yasası'ndan olumsuz etkilendiğini söylüyor. Çapar, ilin durumunu şöyle özetliyor: "Kayseri'de işler durgun. Fazla borçlanmıyoruz. Küçülmüyoruz, ama büyümüyoruz da. Yeni yatırım, yeni istihdam yok. İhracat artıyor ama ithalat da artıyor. Yan sanayi bile ithalata yönelmeye başladı."

İşler sanıldığından daha kötü!
ADANA
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş'ün verdiği bilgiye göre, ilde herkes eski güzel günlerini yad etmekle yetiniyor. Özgümüş, "İşler sanıldığından da kötü. Sasa'da 4 bin kişi çalışıyordu, 2 bin 500'e düştü. Diğer fabrikalarda durum aynı. İstihdam sorunu giderek büyüyor. Kurlardaki yükseliş de dış bağlantılarımızı olumsuz etkiledi" diyor.

Tek iyi şey, kurlarda yaşanan artış!
KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile birlikte TOBB'un başkan yardımcılığını da yürüten Mehmet Balduk, ilindeki son durumu şöyle özetliyor: "2004'ün neredeyse yarısını geride bıraktık. Bugüne kadar yaşanan tek olumlu şey, kurlarda meydana gelen artış. Bu, ihracatçının zararını bir nebze olsun azalttı."
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Yatırımcılar teşvik verilen bölgelerde kuyruğa girdi'
 Fadıl Akgündüz 'jet' gibi dönüş yaptı!
 Yaş çayın taban fiyatı 525 bin lira
 Kartal'ın en büyük transferi
 Bakan Güler: Petrol fiyatları bir süre daha yüksek seyreder
 Yeni Colt'la bir ilke imza atacaklar
 Genişleyen vergi barışı Unakıtan'ı rahatlatacak
 Her 7 kişiden biri işportacı
 Hesap Uzmanları 59. yılını kutluyor
 Hazine Salı günü iki ihale yapacak
 Kobi zirvesi İstanbul'da yapılacak
 Aman zam alışkanlığı canlanmasın
 Anadolu'da mağaza açmak şart değil, bavulla gidiyoruz
 Zayıf ve manipülatif şirketlerin borsaya girmesi zorlaşıyor
 Dünya Bankası'ndan KKTC'ye destek
 Türk işçisi AB'den yana
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Olay trafiği yoğun altı hafta piyasaların başını...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Terminal hikayesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da...
Kadını bikinisinden tanıyın
Beyler, uzun karakter tahlillerine, sıkıcı bar muhabbetlerine son.
Ağaca bağlayıp tecavüz etti..
İlköğretim öğrencisi ile çantasını taşıma bahanesiyle tanışan adam,...
IMKB
E: 16,629 D:% 1.80
DOLAR
S: 1,554,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,871,000 D:% 0.97
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.