| |
Kumlucalı Alaittin.. O bir önder
Öyle insanlar vardır ki... Onları pek kimse tanımaz. Ama onlar "ateş böceği" gibi, "mum" gibi, otomobilin "farı" gibi, "sokak lambası" gibi, etrafa ışık saçarlar. Kavga etmez, sorun yaratmazlar. Onlar "bulundukları yörenin" liderleridir. "Sivil toplum önderleri." Kumlucalı Alaittin Aytekin de işte bunlardan biri.
GALİP AYTEKİN Babası Galip bey, Adalet Partisi döneminde Antalya'nın Kumluca ilçesinde "AP İlçe Başkanı"ydı. "Belediye Meclis Üyesi"ydi. İkisi kız, üç çocuğu vardı. 1980'de ihtilal oldu, Galip bey siyasetten soğudu. Kendisini "işine, gücüne... Bahçesine" verdi.
İNŞAAT MÜHENDİSİ Alaittin, "Galip beyin oğlu." "İnşaat Mühendisliği" okudu. Kumluca'da "DYP İlçe Başkanı" oldu. "İl Genel Meclisi Üyesi" oldu. "Daha başka şeyler" de olabilirdi ama... "Beş yıl önce" dedi ki: - Enerjimi başka işlere harcayacağım. Ve "parti işlerini" bıraktı.
O ŞİMDİ BAŞKAN 1996'da "Ziraat Odası"nı kurmuştu. Şimdi orada "Meclis Başkanı." 1999'da "Ticaret ve Sanayi Odası"nı kurmuştu. Şimdi orada "Yönetim Kurulu Başkanı." 2002'de "Ticaret Borsası"nı kurdu. Şimdi orada da "Yönetim Kurulu Başkanı."
ÖNCE BİLİM Tabii "en önemli işi" Kumluca'ya "AB standardında bir laboratuar kurmak." Alaittin: - Günümüzde her şeyin başı bilim... Biberde en ufak bir ilaç kalıntısı olsa, Avrupa'ya satamayız... Kumluca bir Avrupa kenti... Rehberimiz bilim, hedefimiz Avrupa Birliği.
HEDEF 50 MİLYON DOLAR - Geçen yıl Kumluca'nın toplam ihracatı ne kadardı? - 24 bin ton mahsul ihraç ettik... 24 milyar dolar döviz sağladık. - Bu yıl? - Daha şimdiden 30 milyon doları geçtik... 50 milyon doları yakalamamız işten bile değil.
MODERN TARIM Kumluca limon, portakal satıyor. Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık satıyor. Tarımın "her türlüsünü" yapıyor. Topraklısını da topraksızını da. Nerelere satıyorsunuz? - AB ülkelerine... Rusya'ya... Diğer yerlere.
REÇETE Kumluca'da nüfusun "üçte biri" Kumlucalı. "Asıl nüfus" göç nüfusu. Kimi "köklü" yerleşmiş. Kimi "mevsimlik" gelip, gidiyor. Kumluca'da "işsizlik" yok. "Açlık, sefalet, kapkaç" yok. İnsanlar mutlu. Sorduk. - Mutluluğun reçetesi? Alaittin Aytekin: - Diyelim ki sizin araziniz var... Bunu üç dönüm, üç dönüm, üç dönüm bölüyorsunuz... 30 dönüm araziniz varsa, ona bölüyorsunuz... Tamam mı? -Tamam... Böldük.
ORTAKÇILIK - Üç dönüm araziyi Diyarbakır'dan veya Samandağ'dan... Elmalı, Korkuteli, Denizli, Acıpayam, Burdur, Isparta'dan gelen birine veriyorsunuz. - Verdik. - Verdiğiniz kişi, araziyi işliyor... Biz teknik destek sağlıyoruz. Yol gösteriyoruz... O kişi masrafa da ortak oluyor, gelire de. - Masraf ne kadar, gelir ne kadar? - Üç dönüm, 50 milyar getirir... 10'unu masrafa çık, 40 kalır... 20'si arazi sahibinin, 20'si de araziyi işleyenin... 20 milyar az para mı?
UCUZ YAŞAM 20 milyar hiç de az para değil. Zira Kumluca'da "sebzeye, meyveye" para vermiyorsunuz. Yaşam ucuz. Alaittin: - Zaten o yüzden insanlar mutlu ya... O yüzden Kumluca'da huzur var ya... O yüzden biz bir Avrupa kenti olduk ya. Alaittin Aytekin'i "siyasete çağıranlar" oldu. "Hayır" dedi.
BÜYÜK SİYASET - Alaittin, neden hayır? - Kumluca'nın bilim yolunda yapacağı daha çok şey var... Üreticiyi eğiteceğiz... Üretimi artıracağız... En büyük siyaset, inanların yaşam standardını yükseltmek... Onları kültürle, sanatla beslemek... Kumluca'da bunları sağlayacağız.
İLERİDE... BİR GÜN Alaittin Aytekin "yerel bir halk kahramanı." Başarılı bir "sivil toplum lideri." Yöresinin sevilen "önderi." Bu ismi "bir kenara not edin." İleride "bir yerlerde" görebilirsiniz. Tabii Antalya'ya 80 kilometre mesafedeki Kumluca'ya yolunuz düşerse onu arayabilirsiniz. Hemen yanınıza koşacaktır: - Buyrun... Misafirimizsiniz.
BELKİ... Alaittin'e sorduk: - Şimdi bu yazıyı okuyunca, ya misafirliğe gelen çok olursa... - Başımızın üzerinde yerleri olur... Belki içlerinde Kumluca'ya hayran kalıp, yerleşenler olur... Onların bilgilerinden, görgülerinden, deneyimlerinden yararlanırız... Hiç kötü mü olur?
|