CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Brezilya ve Arjantin'in IMF ile faiz dışı fazlanın tanımı için yaptığı pazarlıkları hatırlatarak 'Biz de yüzde 6.5'i tartışmalıyız' dedi..
CHPGenel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye son çalkantı dolayısıyla 2.5 milyar dolar bir ek yük üstlenme durumuna gelmiştir'' dedi. Baykal, Ekonomi Muhabirleri Derneği İstanbul Şubesi'nin, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezun ve Mensupları Vakfı ile ortaklaşa düzenlediği ''Türkiye'nin Ekonomik ve Sosyal Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu sohbet toplantısına katıldı. Baykal, konuşmasında ''Çok yüksek reel faiz ödemesi yapıldığı görüşü Türkiye'yi yabancı para için cazip hale getirmiştir. ABD hazine bonolarının 100 yılda getireceği geliri, Türkiye'de 3 yılda elde etme imkanı doğmuştur'' dedi. Türkiye'de dış ticaret ve cari açığın giderek ciddi sorun haline dönüştüğünü söyleyen Baykal, ''2 milyar dolar civarında cari açık Türkiye'de taşınabilir düzeydedir. Türkiye'de cari açığın birden bire yükselmeye başlaması, bir süre sonra ekonomik büyümenin ciddi şekilde tehlikeye girmesi sonucunu doğurur'' diye konuştu. Türk ekonomisinin temel meselesinin, sürdürülebilir makul bir büyümeyi idame ettirememesi olduğunu kaydeden Baykal, cari açıktaki tehlikeli büyümenin, büyüme periyodunun sonuna gelinmekte olduğuna işaret ettiğini öne sürdü. Baykal, bu yılın Ocak-Şubat aylarında cari açığın 3 milyar dolar civarında olduğunu, IMF'nin yaptığı tespite göre de 10 milyar dolar cari açığın bu yıl için ortaya çıkacağının ifade edildiğini kaydetti. Cari açığın altında dış ticaret dengesizliğinin yattığını söyleyen Baykal, ''İthalat tehlikeli biçimde artmaya başlamıştır. Son 12 aylık dış ticaret açığı 24 milyar dolar olmuştur. 2001 krizinde 27 milyar dolarla Türkiye krize sürüklendi. Bu tehlikeli gidiştir. Bu gidiş, gidiş değildir'' diye konuştu. Cari açığın para hareketlerini çok olumsuz etkileyebileceğini belirten Baykal, geçen yıl 11 milyar dolar sıcak para girişi gerçekleştiği halde 2004 yılında 2 milyar dolara yakın bir para çıkışının kayıtlara geçtiğini belirtti.
IMF İLE PAZARLIK Deniz Baykal, ''Önümüzdeki dönemde psikolojik sorunları aşarak, yüzde 6.5 faiz dışı fazla konusunu müzakereye tabi tutmamız lazım. Türkiye'nin yüzde 6.5 faiz dışı fazlanın bir kısmını üzerinde mutabakat sağlayacak projelerin finansmanı için ülkenin kalkınmasına, yatırıma yönelik olarak kullanılmasını sağlayacak bir anlaşmayı aramasına ciddiyetle ihtiyaç vardır'' diye konuştu. Baykal, Arjantin ve Brezilya'nın, IMF ile 2003 yılında faiz dışı fazlayı yüzde 3'ün üzerine çıkarmayacaklarını, birlikte yaptıkları bir deklarasyonla ortaya koyduklarını ve böylece bir yandan mali istikrar politikasını götürürken, öbür yandan iç kaynakları da kullanma arayışına yöneldiklerini, Türkiye'nin de bunu düşünmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Baykal, ''Ekonomimizi kalkınmaya taşıyacak ciddi projelerin finansmanı için yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla kavramını revize etmemiz lazım'' dedi.