|
|
'Anne' liginde kümeye oynuyoruz
Dünya çapında yapılan 'Anne olmak için en iyi koşullara sahip ülkeler' sıralamasında, Türkiye 119 ülke arasında 70'inci oldu.
Anneler Günü arefesinde Türkiye için iç karartıcı, bir o kadar da düşündürücü bir rapor yayınlandı. "Save the Children" (Çocukları Kurtarın) adlı kuruluş, toplam 157 ülkeyi kapsayan biri araştırma yaptı. Araştırmanın konusu anneler, annelerin koşulları, çocuk sahibi olma yaşı, çocuklar ve kadınlar. Kadınların anne olma yaşı, eğitim durumu, siyasete katılma oranları, doğum kontrol yöntemi uygulayıp uygulamadıkları, sağlık hizmetleri, sosyal güvenceleri gibi kriterleri temel alan kuruluşun araştırmasında, Türkiye de yer aldı. Türkiye, annelerin konumu sıralamasında 119 ülke arasında 70'inci; kadınların konumu sıralamasında 126 ülke arasında 72'nci ve çocukların konumu sıralamasında ise 157 ülke arasında 33'üncü sırada yer aldı. Araştırmaya göre kadınların konumu ve şartları Orta Avrupa ülkelerinde giderek iyileşiyor. Buna karşılık Afrika ülkelerindeki kadınlar, halen 'kötü' sıfatı altındaki bir yaşam sürdürüyorlar.
İSVEÇ'TE ANNE OLUNUR BİR kadın ya da bir anne olmak için yapılan her iki sıralamada en iyi ülke İsveç olarak belirlendi. İsveç, çocuklarla ilgili olan sıralamada ise 11'inci sırada yer aldı. Sağlık hizmetleri ve emeklilik haklarını yıllar önce kadınlara da sağlayan İsveç gibi üst sıralarda yer alan diğer ülkeler de Finlandiya ve Danimarka oldu. Dünya devi Amerika ise çocuklar için "cennet" ülkelerin başında, yani ilk sırada. Kadın ve annelerle ilgili sıralamada ise 10'uncu gelen Amerika'nın en kötü tablo sergilediği konu, erken anne olma. Araştırmada sanayileşmiş ülkelerdeki kadınların erken anne olma durumları incelendi. Buna göre Amerika'da yaşları 15-19 arasında değişen her bin kadından 53'ü bebek dünyaya getiriyor. Bu alandaki en düşük oran, binde 3'le Güney Kore'de. Bu oran Almanya'da binde 10, Norveç'te binde 11, İtalya'da ise binde 6. Çocukları Kurtarın kuruluşu, erken anne olmanın en riskli olduğu ülkeleri de inceledi. Listenin başında yüzde yüz oranla Nijer geliyor. Onu Liberya, Mali, Çad ve Afganistan izliyor. 48 ülkenin yer aldığı listenin sonuncusu Fas. Kuzey Afrika ülkesi Fas'taki risk oranı yüzde 29.
|