Cari açık konusunda tedirginlik artıyor. Yabancı kuruluşların ardından Türkiye'den de ciddi uyarılar gelmeye başladı. Üst düzey bir ekonomi yetkililisi 'cari açık alarmı' verdi ve ilk kademe önlemlerin acilen alınmasını önerdi. Bakanlar Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda da "Piyasadaki dalgalanma" ele alındı. Uygulanmakta olan programın iç dinamiklerinin sağlam olduğu, endişe verici bir durum yaşanmadığı bakanlara anlatıldı. Ancak Bakanlar Kurulu devam ederken, piyasaların nabzını tutan ekonomi bürokratlarından mali çevrelere üç önemli mesaj geldi:
ENFLASYONA BİLE YANSIR * Cari açık Şubat ayında da artış gösteriyor. Şubat ayı rakamları 2 milyar doların üstünde açık olduğuna işaret ediyor. Bu tablo Nisan sonuna kadar devam edebilir. Piyasalarda dalgalanmanın boyu artabilir.
* Tüketime ve tüketici kredilerindeki artışa dikkat etmek gerekiyor. İlk kademe önlemlerinin devreye girmesi gereken günlerdeyiz. Haftasonu yapılan toplantıda, bakanlara en azından tüketici kredilerindeki KKDF'nin yükseltilmesi gerektiği anlatıldı ve mutabakata varıldı. Ancak tedbir gecikiyor. Geciken tedbir beklenen etkiyi vermez. Bu senaryoyu 2000 yılında da yaşamıştık. Kısa süreli ekonomik canlanma uğruna orta uzun vadeli ve istikrarlı büyüme feda edilmemeli.
* Şimdilik enflasyon cephesinde sorun yok. Buna karşın, tüketimi kontrol altına alacak tedbirler bekletilirse, fiyatlar genel düzeyi de artış eğilimine girebilir. Nisan ayında TEFE'de gözlenen artış, tarımdan ve özel imalat sanayinden geldi. Özel imalat sanayi fiyatları gerek bir önceki ay kamunun yaptığı zamlardan gerekse Çin'in yüksek talebi nedeni ile metal fiyatlarındaki oynamadan kaynaklandı. Kamu fiyatları bir sefere mahsus arttırıldığı için özel sektör bunu fiyatlarına yansıttı. Aylık düzeltme etkisi Mayıs'tan sonra ortadan kalkacaktır. Çin de büyümeyi yavaşlatacağını açıkladı. Bu nedenle özel imalat sanayiinde fiyat artış baskısı azalacaktır.