Havaların kötü gitmesine dolardaki artış da eklenince, nisanda toptan eşya fiyatları yüzde 2.65, tüketici fiyatları ise yüzde 0.59 yükseldi.
Enflasyon, bir yılın ardından ilk defa artışa geçti. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) verilerine göre, Toptan Eşya (TEFE) fiyatları nisanda yüzde 2.65 oranında artış gösterdi. Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) artış ise yüzde 0.59 olarak kayıtlara geçti. Nisan ayındaki yüzde 2.65'lik TEFE artışının yüzde 0.5'i devletten, yüzde 3.5'i özel sektör fiyat artışlarından kaynaklandı. Enflasyon yıllık bazda TEFE'de yüzde 8.91, TÜFE'de ise yüzde 10.18 oranında artış göstermiş oldu. Geçen yıl Nisan ayında, toptan eşya fiyatları yüzde 1.76 tüketici fiyatları yüzde 2.09 artmıştı. TEFE'deki artışın beklenenin üzerinde gelmesi, dolar kurunun yükselmesi ve tarımdan kaynaklandı. Hava koşullarının kötü gitmesi tarımdaki fiyatların yüzde 6.9 yükselmesine neden oldu.
ÇEKİRDEK DE YÜKSELDİ Alt sektörler itibariyle bakıldığında TEFE'de en büyük artış yüzde 13.3 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımında yaşandı. Bunu yüzde 7.2'lik artışla ana metal sanayii, yüzde 3.5'lik artışla iletişim cihazları izledi. İmalat sanayii fiyatlarındaki artış toplamda yüzde 1.1, devlette yüzde 0.4 ve özel sektörde ise yüzde 1.5 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayiindeki yüzde 1.5'lik artış da beklentilerin üzerinde çıktı. 2004'ün ilk dört ayındaki enflasyon oranı, toptan eşyada yüzde 9.33, tüketici fiyatlarında da yüzde 2.79 oldu. Hükümetin yılsonu enflasyon hedefi ise yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Şimdi gözler hedeflerde revizyon yapılıp yapılmayacağına çevrildi. Ancak uzmanlar, hükümetin, yılsonu için revizyona gitse bile bunun çok ciddi bir düzeltme olmayacağını belirtiyor. Uzmanlar, şu görüşte birleşti:
YILSONU HEDEFİ HALA TUTAR "Tahminlerin tutmamasında tarım fiyatlarının etkisi büyük. Kurun enflasyon üzerindeki etkilerini önümüzdeki aylardan itibaren daha açık göreceğiz. Ancak bu defa da tarım fiyatlarında iyileşme sorunu dengeleyebilir. Zaten TÜFE tarafında talep artışına rağmen bunun kontrol altında olduğu görülüyor. Sene sonu hedefleri hala tutabilir. Ancak kurdaki dalgalanma önemli." Bu arada İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul'daki fiyat artışlarını TEFE'de yüzde 1.0, TÜFE'de yüzde 3.2 olarak açıkladı. DİE ile İTO'nun sonuçlarının tam ters çıkması dikkat çekti.