|
|
|
|
Hayvanların aşkı meyvelerini verdi
Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nde üst üste doğumlar yaşanıyor. Birbirinden sevimli yavrular, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor
Darıca'daki üç bine yakın hayvanın yaşadığı Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ni, eğer sadece uzak diye hala görmediyseniz şimdi tam sırası. Hiç üşenmeyin ve hemen gidin. Hatta daha önce gezmiş olanlar bile tekrar gidebilirler. Çünkü şu sıralar orada üst üste yaşanan doğumlarla dünyaya gelen birbirinden sevimli yavruları göreceksiniz. Karşılaşacağınız manzaraların o kadar kilometre yol edip gittiğinize değeceğine şüpheniz olmasın. Nitekim yavruları gören ziyaretçiler saatlerce onların yanından ayrılamıyor. Parkta yaşayan penguen, leylek, flamingo, kırmızı ibiş, kartal, baykuş gibi kuş türlerinin büyük çoğunluğu kuluçka dönemini girmiş. Memeliler arasında yer alan lamalar, Kamerun koyunları, tiftik keçileri, mantolu pavian maymunları ve cüce maymunlar ise yeni dünyaya gelen bebeklerini büyütmeye çalışıyorlar.
Boğaziçi Hayvanat Bahçesi Genel Müdür Yardımcısı Aydan Tekin, parkta dünyaya gelen yavruların onları mutlu ettiğini söylüyor. Ayrıca bir çoğu nesli tükenmek üzere olan hayvanların üremesi için yoğun çaba sarf ettiklerini de ekliyor: "Mesela boynuzlu kuşumuz var çok az kalan bir türdür. Bizde tek dişisi vardı onun. Üç yıl erkek arayışına girdik. Bize Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği'nde bir rezervasyon yapıldı. Amerika'da bir parkta doğan erkek kuş, bir sene olgunlaştıktan sonra bizim buraya transfer edildi. Şimdi onlardan bir yavru alırsak büyük bir başarı olacak. Kelaynaklar ülkemizin nesli tükenen türüdür. Altı sene önce iki kelaynak getirdik. Burada sayıları dokuza çıktı. Flamingo'dan yavru alabilmek de çok önemlidir. Bütün şartlar sağlandı onlardan da bir yavru bekliyoruz."
Aydan Tekin Boğaziçi Hayvanat Bahçesi olarak yedi yıl önce Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği'ne üye olduklarını söylüyor: "Türkiye AB'ye girme konusunda mücadele ederken biz yedi yıl önce hayvanlarımızla Avrupa Birliği'ne girdik. Hayvanat bahçelerinin de bir işleyiş, yaşam, bakım şartları, üreme gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda belli standartları var. Ortak çalışmalarımız var Avrupa Birliği'yle. Bunların en önemlisi de nesli tükenen türlerde koruma projeleri." Parkta dünyaya gelen yavrular içinde en çok ilgi görenler, cüce maymunların yavruları şüphesiz. Zaten kendisi el kadar olan maymunların yavruları ise onun yarısı kadar. İkiz bebekleri olan aslan başlı cüce maymun yavrularını sürekli sırtında taşıyor. İlk bakışta onu üç başlı sanmak bile mümkün. Parkta 22 çeşit cüce maymun bulunduğunu söyleyen Aydan Tekin bunların Güney Amerika'da yağmur ormanlarında yaşayan türler olduğunu belirtiyor: "Dünyada nesilleri çok azalmış ve koruma projeleriyle de korunan türler bunlar. Bu nedenle onların yavruları altın değerinde çok kıymetli. Biz Avrupa Birliği'yle çalışmalarımızda bütün bu yavruları zaten bir ortak bilgisayar sistemiyle haberleşerek bildirmek durumundayız. Buradaki her hayvanın bir kaydı var. Bütün üye hayvanat bahçelerinde bir sene boyunca ne üredi, ne çoğaldı, hangisi öldü, bütün bunları takip ediliyor. En az senede bir kez bir araya geliyoruz. Hayvanların üremesi için daha neler yapılabilir bunlar tartışılıyor.
Neslihan Tunç
|
|
|
|
|
|
|
|
|