kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yetişkinler nasıl beslenmeli?

Değerli okurlar, artık çoğu insanda, beslenmenin sadece karın doyurmak olmadığı bilinci yerleşmeye başladı. Fakat yoğun bilgi bombardımanından dolayı genel bir kafa karışıklığının olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bunun için genel olarak kabul edilen kriterleri bir araya toplayıp, size sunmayı uygun gördüm. Aşağıdaki anlatım biraz karışık görünse bile, üzerinde düşünüldüğünde size kendi ihtiyaçlarınızı hesaplamakta yardımcı olacağına inanıyorum.

* Emzirenler daha çok su içmeli
Pratik olarak normal bir yetişkinde su ihtiyacı, kullanılan her bir kkal enerji için bir mililitredir. Fakat su zehirlenmesi uzak bir olasılık olduğundan, ter, tuz ve iş nedeni ile ortaya çıkabilecek kayıpları kapatmak amacı ile ihtiyacın 1,5ml/kkal olarak hesaplanmasında fayda vardır. Normal olarak dışkı ile günde 50-100 ml., solunum yolu ile 500-1000 ml, idrar ile ise, 1000 ml. ya da daha fazla su kaybedilir. Günlük sıvı alımı sırasında bu miktarlar göz önünde bulundurulmalıdır. İshal ile birlikte sıvı kaybı günlük beş litreye çıkabilir ve her derece ateş artışı 200 ml. sıvı kaybına sebep olur. Susama hissi bozulmuş yaşlıların sıvı alımları takip edilmelidir. Gebelik sırasında günde sadece 30 ml. fazladan suya ihtiyaç varken, bu miktar emziren annelerde 1000 ml.ye çıkar.

* Hastaların enerji ihtiyacı fazla
Sabit bir ağırlıkta kalabilmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin eşit olması gerekir. Harcanan toplam enerji Bazal Enerji Harcaması (BEH) + gıdaların yakılması için gerekli miktar + fiziksel aktivite sırasında harcanan enerji olarak hesaplanır. BEH kadın=655+(9,5Xa)+(1,8Xb)(4,7Xy) BEH erkek=66+(13,7Xa)+(5,0Xb)(6,8Xy) (a=ağırlık,kilo) (b=boy, cm) (y=yaş, yıl) Fiziksel aktivite için bazal enerji harcamasının yüzde 30'u hareketsiz yaşam için, yüzde 50'si orta derecede hareketli yaşam için, yüzde 100'ü yoğun fiziksel aktivite için eklenebilir. Hastaların enerji ihtiyacı genel durumuna göre artar. Hipotiroidi gibi metabolizmanın yavaşladığı durumlarda, enerji ihtiyacı azalır.

* Hamileler protein almalı
Besinlerle alınan proteinler, enerji kaynağı olmalarının yanında, vücutta yapılan proteinler için gerekli amino asitleri de içerirler. Sağlıklı bir yetişkinin dokuz temel amino aside ihtiyacı vardır; treonin, valin, lösin, izolösin, lizin, triptofan, metyonin-sistein, fenilalanin-tirozin ve histidin. Bu amino asitlerin her birinden günde 250-1100 mg alınmalıdır. Alınan protein miktarının ne kadar olacağı, bu proteinin biyolojik değerine, yani ne kadar temel amino asit içerdiğine bağlıdır. Biyolojik değerlerine göre protein kaynakları; hayvansal kaynaklar, baklagiller, hububat, kök bitkiler olarak sıralanabilir. Buna göre; bir yetişkin günde kilo başına 0,6 g hayvansal protein almalıdır. Biyolojik değeri daha düşük kaynaklardan ihtiyaç karşılanacak olursa, kilo başına alınması gereken protein miktarı artar. Protein ihtiyacı büyüme, hamilelik, süt verme ve kötü beslenmiş kişilerin tedavisi sırasında artar; karaciğer ve böbrek yetmezliğinde ise düşer.

* Yağ miktarı azaltılmalı
Gerçek yağ ihtiyacı günde sadece 1 gram çoklu doymamış linoleic asittir ve bu da, prostaglandin denilen bir aracının yapımı için kullanılır. Buna karşılık beslenme alışkanlıklarımız nedeni ile günlük enerjinin yüzde 35'inden fazlası yağlardan sağlanır. Bu oranın kalp hastalıklarından ve damar sertliğinden korunmak adına yüzde 30'un altına düşürülmesi ve doymuş katı bitkisel ve hayvansal yağların tüm alınan yağlar arasındaki oranının üçte biri geçmemesi gerekir. Doğru beslenme, neyi ne kadar yediğini ve kendi ihtiyaçlarını bilmekten geçer. Etiket okumayı bir alışkanlık haline getirmek gerektiği inancındayım. Sağlıkla kalın...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Posalı Beslenme Kötü Kolesterolü Düşürüyor
 Nasıl Doğum Yapmalı? Normal Mi, Sezaryen Mi?
 Astım Hastaları Sekste Üstte Kalmalı
 Yengeç Burcu Alerjiye Dikkat!
 Şişmanlar Astıma Daha Yatkın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Selülite İdeal Çözüm
 Mavi Melekler Hastane Koridorlarında
 Bel Okulundan Mezun Olan Ağrısız Yaşıyor
 Yetişkinler Nasıl Beslenmeli?
 Öldürücü Alerjiden Kurtulma Yollarını Öğrenin
 Çocukları Bekleyen "tatlı" Tehlikeye Dikkat!
 Alerjik Hastalıklar İçin Risk Faktörleri Neler?
 Kosovalı Yılmaz Kanserle Savaşıyor
"Tarih"e can suyu
Eyüp'te 20 yıl önce kapısına kilit vurulan Türkiye'nin ilk termik...
İşte gerçek bayram
Bursa'daki bir okulda öğrencilere "23 Nisan'ı nasıl kutlamak...
Köpek Migi davasını AİHM kabul etti...
İşadamı Mustafa Beyhan'ın eşi Tülay Beyhan'ın, şikayet üzerine...
50'sini daha kurtardılar
50'sini daha kurtardılar
Sokak çocuklarını topluma kazandırmayı amaçlayan "Geleceğin Çocukları...
Moda Polisi
Moda Polisi
Karalar bağlamış!
Giyiminde etnik detaylara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.