|
|
Ahşabın 5 bin yıllık başkenti
Adını, bu bölgede yetişen safran bitkisinden alan ve Unesco'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan 'Müze Kent' Safranbolu, Türkiye'de koruma altına alınan 40 bin eserden bin 200 tanesini bünyesinde barındırıyor. Sürekli yapılan restorasyon ve düzenlemelerle yenilenen bu müthiş tarihi kent, ziyaretçilerini adeta dev bir maket gibi karşılıyor. Karabük'ten çıkıp Safranbolu'ya yöneldiğiniz zaman, kente dair hiçbir şey göremiyorsunuz. Ancak meydandan yokuş aşağıya yöneldiğiniz zaman, gözlerinize inanamıyorsunuz. Yemyeşil ağaçlar arasında, karşınıza maket misali evler çıkıyor. Anadolu'nun kuzeybatı kesiminde, tarihte Paphlagonia' olarak adlandırılan bölgede bulunan Safranbolu'nun bilinen tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanıyor. Safranbolu, tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış bir kent olarak biliniyor.
AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ Tarihi kenti tepeden görüp, kalbine doğru yaklaştığınız zaman, kentin eski fakat bakımlı görünümü ile karşılaşıyorsunuz. Kenti uzaktan seyretmek için birçok önemli tepe bulunuyor bölgede. Bunlardan biri Hıdırlık Tepesi. Buradan Safranbolu'yu doyasıya seyredebilir ve dilediğiniz gibi fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu tepenin dışında Hasandede Kayası, Gümüş Tepesi ve Küpçü Tepeleri'nden de Safranbolu'nun ruhu dinlendiren manzarası izlenebiliyor. 'Manzarayı biliyorum, evleri görmek istiyorum' derseniz, işte size Safranbolu'daki evler hakkında biraz bilgi... İlçe merkezinde 18 ve 19'uncu yüzyıl ile 20'nci yy. başlarında yapılmış 2 bin geleneksel Türk evi bulunuyor. Evlerin 800'ü yasal koruma altında. Evler, Safranbolu'nun iki ayrı kesiminde gruplanmış. Birincisi 'Şehir' diye bilinen ve kışlık olarak kullanılan, ikincisi ise 'Bağlar' adıyla anılan ve yazlık olarak kullanılan kesim. Tüm evler kendilerine göre daha merkezi konumdaki kamu binalarına,dini yapılara ve anıt eserlere dönük. Hangi evden bakılırsa bakılsın, manzara hiç kapanmıyor. Evlerin yakın plan cepheleri kör, uzak plan cepheleri ise açık ve birbirlerini izleyecek konumda bulunuyor. Çarşıyı merak edenler ise, Safranbolu'nun merkezinde hediyelik eşya seçenekleriyle karşılacak. Hediyelik eşya dükkanları, ev ve pencere maketleri ile renklenirken, yöreye özel örtüleri de burada bulmak mümkün. Kentte gezilecek yerlerin sayısı bir güne sığmayacak kadar fazla. Mezarlık, Kale, Hasandede Kayası, Şahbalı Tepesi Gümüş Tepesi, Hastane Altı ve Şelale seyir tepeleri olarak gösteriliyor. Kaya Mezarları, Hacılarobası Köyü, Karakoyunlu Köyü, Üçbölük Köyü, Akören Köyü, Gümüş Tepesi Höyüğü ise arkeolojiye ilgi duyanların gezeceği yerlerin arasında. Kendini yeşilliklere atmak isteyenler Harmanlar Gavur Meşeliği, Kirkille Çamlığı, Sarıçiçek Yaylası, Göl Yaylası ve Uluyayla'yı mutlaka görmeli... Doğa yürüyüşleri içinse görülmesi gereken yerler arasında, Düzce Köyü Kanyonu, Tokatlı- Gümüş Deresi Boyu, Konarı Gölü, Konarı Taşköprü Su Değirmeni bulunuyor. Yolunuz bu haftasonu Safranbolu taraflarına düşer mi bilmem ama eğer düşerse buna değeceğini göreceksiniz...
TARİHİ ESERLER: Hıdırlık Tepesi'nde bulunanEski Hükümet Binası, hala çalışan200 yıllık Saat Kulesi ve artık kullanılmayan Hapishane Binası, kentingörülmeye değer tarihi eserleri arasında. Kentte 25'in üzerinde tarihiönemi olan cami bulunuyor. Bunların en önemlileri Köprülü MehmetPaşa ile Sultan III. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa'nın yaptırdığıcamiler. Cinci Hanı ile halen kullanılmakta olan Cinci Hamamı daönemli eserler arasında yer alıyor.
MÜZELER: Safranbolu'da Kültür Bakanlığı, Kaymakamlık ve özel teşebbüsler tarafından yapılan Müze Evlerbulunuyor. En eskisi olan ve KültürBakanlığı tarafından düzenlenen'Kaymakamlar Müze Evi' veSafranbolu Kaymakamlığıtarafından restore edilipdüzenlenen 'Kileciler Konağı' eskiSafranbolu evini ve yaşama biçiminiörnekliyor. Diğer özel gezilebilir evler ise 'Mümtazlar Konağı' ve 'Karaüzümler Konağı' olarak sayılabilir.
ÖYKÜ YAZICIOĞLU Haber Merkezi
|