|
|
Bilim teknoloji ve futbol
Türk futboluna yıldız futbolcu olarak emeği geçen Tanju Çolak'ın son günlerde futbola bilgisayarla ilgili yeni bir teknoloji katkısından bahsedilmektedir. Söz konusu teknolojiden Daum'un istifade ettiği ve F.Bahçe'nin yükselişinde bu hususun payından da söz edilmektedir. Bilgisayarın futboldan önce ve sportif alana yakın ilk ciddi kullanım alanı at yarışlarıdır. Atların reel özellikleri, son durumları, performansları bilgisayarlara yüklenerek, sanal koşturulmuşlardır.
Çıkan neticelerin ufak bir bölümünde zaman zaman şaşırtıcı örtüşmeler var ise de genelde başarı sağlanamamıştır. G.Saray efsane takımına sahipken ve favori gösterildiğinde Ali Sami Yen'deki bir F.Bahçe maçını hatırlayalım. G.Saray'ın tek kale oynadığı maçı Johnson'ın golü ile F.Bahçe 1-0 kazanmıştı. Maçtan önce tüm veriler G.Saray'ın lehineydi, sonuçta ise tersi oldu! Bu husus sportif müsabakaların, pozitif ilimle direk modellenmesi ve simulasyona tabi tutulmasının çok gerçeği yansıtmayacağının delilidir. Buradaki hesaplama eksiği, insan ruhu ve psikolojisidir.
Bu hususta başka bir örnek, askeri amaçlı füzelerden verilebilir. Askeri birliklerde bulunan güdümlü füzeler, periyodik test zamanlarında, bilgisayar ortamında simulasyona tabi tutulur ve sanal olarak fırlatılır. Hedefini vuran füze testi geçer ve bu testlerden % 100'e yakın sonuç alınır. Çünkü füzelerin ruhu yoktur! Bunu futbolda uygulayalım derseniz aynı sonucu yakalamak mümkün olmaz. Futbola dönünce; füzede bulunmayan insandaki psikoloji ve ruh faktörü ağırlık kazanır ki, bu da tüm parametreleri yanıltır.
Şimdi F.Bahçe'ye önerildiği ve Daum'un da kabul ettiği söylenen bu teknoloji, rakibin form grafiği, oyuncuların özellikleri ile bilgilerin yüklenmesi ise kabul, ancak bu hususta kurgu ile yaptırılacak maç simulasyonlarından verimli sonuç almak ise tartışmalıdır. Tüm bunlara rağmen çok güzel bir fantazi. Evde oğlum Fifa 2004 oynarken izliyor ve keyif de alıyorum.
|