|
|
|
|
Edebiyat dünyamız yenilerle canlanacak
Sert eleştirileriyle konuşulacak Reşat Çalışlar'ın denemeleri tamamlanmak üzere. Tartışılan yazar Hasan Öztoprak'ın yeni romanı eylülde yayınlanacak
Cumartesi günü denince kendimden geçerim, çünkü haftanın beş günü cumartesi gününe yapılan yatırımla geçmiştir. Görkemli bir özlem dünyası canlanır gözlerimin önünde. İşte cumartesi için birikenler sevgili Sabah okuyucuları; bu hafta da edebiyat dünyasında ciddi bir hareketlilik var. Hemen yeni haberlerden bahsedelim... Deneme, sınırları geniş olduğu için yazarların rahat kullandıkları bir türdür. Gazete ve dergilerin çoğalması, gazetelerde köşe yazarlarının, makalelerin sevilmesi de bu türü yaygınlaştırmıştır.
Türk solunun önemli isimlerinden Oral Çalışlar'ın oğlu Reşat Çalışlar da kendisini denemelerden oluşan bir kitaba ve romanına verdi. Reşat Çalışlar, tuhaf bir genç. Kültür hayatına ve Türk edebiyatına sert eleştiriler getiren denemeleri var. Yıllardır üzerinde çalıştığı romanını bitiremediği için, edebi egosunu ancak Türk edebiyatını eleştirerek rahatlatabildi. Otobiyografik izler de taşıyan yaklaşık 400 sayfa uzunluğundaki romanı bitmek üzere. Önce deneme kitabı mı yoksa roman mı diye düşünüyor, çünkü tereddütleri var. Reşat'ın solculara ve özellikle Türk solcularına yüzde yüz zıt bir hayatı algılama biçimi var.
POPÜLERİ SEVİYOR Anadolu kültürünü ve taşralı Türk yazarlarını savunanlardan nefret ediyor. Solculuğun popüler kültür analizini zehirlediğini ve edebiyatın popüler kültüre yaklaşması gerektiğini düşünüyor. Türk pop müziğinden, Türk mankenlerinden, reklamlardaki kızların bebeksi konuşma biçiminden hoşlanıyor. Türkiye'deki edebiyatın sadece magazin boyutunun ilginç olduğunu düşünüyor. Başta sushi ve taksi olmak üzere her türlü lükse bayılıyor. Ahlaka inanmıyor, parayı seviyor. Ama burjuva-züppe falan bir tarafı da yok, kendi halinde sakin bir genç, hatta mütevazı. Siyasi olarak kendini büyük oranda solda tanımlıyor. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak kitaplarıyla Reşat Çalışlar'ın nasıl bir aşama yaşayacağını hep birlikte göreceğiz.
TARTIŞILAN YAZARDAN Geçen yılın ilk aylarında piyasaya çıkan bir kitap, edebiyat gündemini alt-üst etmişti. Hasan Öztoprak'ın ilk romanı İmkansız Aşk, ilk bakışta herkesin başına gelebilecek kırık bir aşk öyküsünü anlatıyordu. Hasan Öztoprak şimdi yeni romanına son noktayı koydu. Kitabın adı Umutsuzluk. Roman, 12 Eylül darbesi sonrasında kısa bir süre cezaevinde kalıp sonra illegal bir yaşam süren sol örgüt üyesi Kemal'in trajik öyküsünü anlatıyor. Umutsuzluk, 12 Eylül dönemine farklı bir açıdan bakan, bu dönemi "dışarıdaki hapishanede" geçiren insanın durumunu ele alan, her türlü iktidar biçimini ve bireyin özgür iradesini sorgulayan bir roman. Kitap Eylül ayında yayımlanacak. Bakalım bu kitabı İnkılap Yayınları mı yayınlayacak?
Selim İleri'nin "Her Gece Bodrum" kitabı, Doğan Kitapçılık tarafından yeniden yayınlanacak. Selim İleri'nin yeni önsözüyle. Bireyin zengin iç dünyasını yansıtmaya öncelik veren Selim İleri'nin ilk romanlarında bireyler arasındaki iletişimsizlik öne çıktı. "Her Gece Bodrum" Haziran ayında kitapçılarda... Osmanlı tarihi ve sanatı üzerine pek çok araştırma yapan Mustafa Cezar, Yapı Kredi Kültür'ün hayli ilgi gören bir faaliyeti olan Nöbetçi Dershane'de unutulmaz derslerinden birini daha veriyor. Osmanlı Dönemi Türk Şehirlerinde Doku Oluşumu ve Yönetim Sorunu başlıklı etkinlik, 26 Nisan Pazartesi günü saat 18.30'da Sermet Çifter Salonu'nda gerçekleşecek.
Sayım Çınar
|
|
|
|
|
|
|
|
|