|
|
Sağlık yatırımları, daha çok Simaviler getirecek!
Son zamanlarda sağlık sektöründeki büyük yatırımları sektörün önde gelen isimleriyle yaptığım sohbetlerden bildiğim için belki, efsanevi basın patronu Erol Simavi'nin tedavi olmak için Türkiye'ye gelmesine hiç şaşırmadım.
Milyon dolarları olan Simavi, rahatlıkla tedavi için ABD'nin bir numaralı hastanesini seçebilirdi. Ama yaşadığı İsviçre'de belinden ameliyat geçirip, iyileşeceğine yürüyemez hale gelince, tavsiyeler üzerine kendini Prof. Muzaffer Bayhan'a teslim etmiş. İyi ki etmiş. Simavi International Hospital'da tedavisi yapılarak sağlığına kavuştuğunda ilk söylediği, "Türk hekimlerini öven Atatürk haklıymış" cümlesi olmuş.
Türkiye'de hala en küçük bir rahatsızlıkta hemen uçağa atlayıp ABD'ye gitme modası var. Ancak Avrupa ülkelerinden tedavi olmak için Türkiye'ye gelenlerin sayısı son yıllarda artmaya başladı.
Aralarında Alman Hastanesi'nin de bulunduğu 60'a yakın hastanenin patronu olan 'hastane İmparatoru' Azmi Ofluoğlu'ndan öğrendiğime göre, şu anda Türkiye'de radyoterapi hariç her türlü sağlık sorunu çözülebilir hale geldi. Aslında gelmekle de kalmadı, yurtdışındaki ünlü hastanelerle yarışmaya başladı. Kendisi de doktor olan Azmi Ofluoğlu'nun Türk doktorları için, "Samimi söyleyeyim. Şu anda Türkiye'de yurtdışındaki doktorları bilgisiyle ikiye katlayacak doktorlar var. Onların eline en son teknoloji ürünü aletleri de verdiğimiz zaman 10 tane Houstan eder" cümlesinin altına imzasını atmayacak olan var mı?
"Türkiye'nin bir eksiği kanser" diye konuşurken, geçen hafta da Anadolu Sağlık Kampüsü'nün İcra Başkan Vekili Doktor Murat Dayanıklı'dan öğrendim ki Johns Hopkins hastanesiyle 10 yıllık özel bir anlaşma yaparak, Türkiye'ye bilgi transferi gerçekleştiren İzzet Özilhan ve Kamil Yazıcı'nın 200 milyon dolarlık hayır projesi bir ilki daha gerçekleştiriyor.
Kanser ve kalp alanında bir referans merkezi olma iddiasındaki hastaneyle bu iki hastalıkla ilgili her türlü tedavinin gerçekleşebilmesine olanak sağlanıyor. Şimdi Erol Simavi'nin neden tedavi için Türkiye'yi seçtiğini anlıyor musunuz? Üstelik Dayanıklı'ya göre, yakında Türkiye sağlık turizminden milyon dolar kazanmaya başlayacak. Dayanıklı, emin konuşuyor. Çünkü Dubai'de katıldığı bir sağlık fuarında görmüş ki, Johns Hopkins'in 15 yataklı Singapur'daki kanser merkezine her ay 40 hasta gidiyor. Dayanıklı, "Kültürümüz daha yakın. Üstelik mesafe daha kısa. Bu hastaları Türkiye'ye çekeceğiz. Tayland ve Hindistan sağlık turizminden yılda 250 milyon dolar gelir elde ediyor. Türkiye'nin neden böyle bir geliri olmasın?" diyor. Bence Dayanıklı çok haklı. Türkiye sağlık alanında Ortadoğu, Asya hatta Orta Avrupa'nın bir referans merkezi olmaya hazırlanıyor.
|