|
|
Vitamin fakiri olmayan kanserden korunuyor
Taze sebze ve meyvelerle beslenenler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri doğal yoldan alarak, pek çok hastalığın yanı sıra kanserden de korunuyor. Araştırmalar; A, B, C ve E vitaminlerinin özellikle bazı kanser türlerinden koruduğunu gösteriyor.
* A vitamininin kanseri önleyici etkisi var mı? Genellikle yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde, A vitamininin ön maddeleri (karotenler) bulunur. Bunlardan bazıları vücutta A vitaminine dönüşürler. Hayvansal besinlerde (karaciğer, süt yağı, yumurta sarısı) A vitamini bulunur. Deney hayvanları ve insanlar üzerindeki araştırmalar, A vitamini yetersizliğinin solunum ve yemek borusu, idrar yolları, mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsakrektum kanserlerinin oluşumunu artırdığını göstermiştir. Ek olarak verilen A vitamini, sigara içen erkeklerde akciğer kanserinin önlenmesinde yardımcı olabilmektedir. Yine kanser yapıcı kimyasal maddelerin verildiği deney hayvanlarında, ek A vitamini verilmesi, meme, deri, akciğer ve idrar yollarında kanser oluşumunu önlemiştir. A vitamininin yapay olarak elde edilen ve "retinoidler" olarak tanımlanan şekilleri, kanser öncüsü hücrelerin normale geri dönüşlerini sağlamıştır.
* B vitamini kanserden korur mu? B vitamini yetersizliklerinin kanser riskini artırdığı, fakat fazla alınmasının kanser oluşumunu önlemediği bildirilmiştir. B vitaminlerinin vücudun ihtiyaç duyduğu düzeylerde alınmaları, vücudun savunma sistemlerinin yeterliliği için gereklidir. Savunma sistemleri yeterli olunca, kanser dahil birçok hastalığa karşı, vücut dirençli olur. Savunma sistemleri, mikropları etkisiz hale getirebildikleri gibi, yeni oluşmuş kanser hücrelerinin çabucak tahribini de sağlayabilirler. Ayrıca karotenler'in en iyi kaynakları; havuç, kayısı, yeşil sebzeler, domates, portakal ve greyfurttur. Karotenler vücutta oluşan ve dışarıdan alınan kanser yapıcı oksijenli öğeleri etkisizleştirerek, kanserin oluşumunu önler.
* C vitamini hangi kanserlere karşı etkilidir? C vitamini, taze sebze ve meyvelerde bulunur. En çok C vitamini bulunan sebze ve meyveler sırasıyla; kuşburnu, maydanoz, tere, roka ve diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina, limon), domates, çilek ve patatestir. Deney hayvanları ve insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla toplanan bilimsel veriler, C vitamininin solunum ve yemek borusu, mide ve belki kalınbağırsak kanserlerinin önlenmesinde rol oynadığını göstermektedir. C vitamini, çeşitli yollarla vücuda giren birçok kimyasal kanserojeni etkisiz duruma getirir. Günde içilen bir paket sigara, günlük normal olarak alınan C vitaminini yok eder. Bu nedenle; başta sigara içenler ve kimyasal kanserojenlerle doğrudan temas içinde çalışanlar olmak üzere, bazı kişilerin günlük gereksinimden daha çok C vitamini alması, kanser riskini azaltıcı bir davranıştır.
* E vitamininin kanser riskini azaltıcı etkisi var mı? E vitamini başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller olmak üzere, çeşitli yiyeceklerde bulunur. Beyaz ekmek, beyaz pirinç, et, süt ve yumurtada çok az E vitamini vardır. C vitamini gibi, E vitamini de bazı toksit maddelerin etkilerini azalttığından, kanserden koruyucu vitaminler içinde yer alır. Ayrıca, E vitamini yağların oksidasyonunu ve hücrenin oksijenli bileşiklerle tahribini önler. Kimyasal kanserojen alan deney hayvanlarına ek E vitamini verildiğinde, hayvanların çoğunda kanser oluşumu azalmıştır. C vitamininde olduğu gibi, özellikle toksit maddelerle fazla teması olanların, çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin sıvı yağları çok tüketenlerin ve sigara içenlerin gereksinmenin üstünde E vitamini almaları önerilmektedir.
ESRA TÜZÜN
|