|
|
Hangi bitkide ne tür vitamin var?
* A Vitamini Provitamin A, meyve ve sebzelerde beta karoten olarak bilinen bir maddedir. Beta karoten tüketildiğinde vücut bunu A vitaminine dönüştürür. A vitamini bağışıklık sistemini ve görme gücümüzü güçlendirir. A vitamini oluşturmak için havuç, ıspanak, brokoli, kabak, patates, pancar, şeftali, domates, karpuz, lahana, karnıbahar gibi ürünler tüketmelisiniz. * E Vitamini Antioksidant olarak E vitamini kalp damarlarıyla ilgilidir ve nörolojik (sinirsel) bozukluklara karşı bizi korur. Yaraların tedavisinde, kalp kaslarının düzenli çalışmasında etkilidir. E vitamini tahıllarda, soya, arpa, buğday, bakla, pancar, kereviz, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. * K Vitamini Birçok besinde bulunan K vitamini kanın pıhtılaşmasına ve kemiklerin mineralleşmesine yardım eder. Akciğer, yumurtalık ve göğüs kanserlerinin oluşmasını durdurur. K vitaminini yeşil yapraklı bitkilerden, lahana, kıvırcık, salatalık, karnıbahar, ıspanaktan alabilirsiniz. * B Vitamini Kompleksi B vitamini kompleksi B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pridoksin), B12 (kobalamin) ve folik asit, pantoteknik asit ve biyotinden oluşur. B kompleksi hep birlikte tüm vücudu besler ve tedavi eder. B kompleksi kaynaklarından en önemlileri yapraklı yeşillikler ve filizler, özellikle yonca filizleri ve buğday filizidir. * C Vitamini (Askorbit Asit): Dokuları, eklemleri ve bağları iltihaplanmaya karşı koruyarak antiseptik görevi görür. Meyve suyu sıkarak asitli meyvelerin beyaz kısımlarında, sivri biberin sapında ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan bioflavionidler dahil, bu vitaminin her kısmını elde edebilirsiniz. En iyi C vitamini kaynaklarından bazıları brokoli, karnıbahar, patates, şalgam, kırmızı biber, çilektir.
Neslihan Tunç
|