|
|
|
|
Mantı ve dolma yiyerek zayıflayın
"Türk Mutfağıyla Diyet" isimli kitap, alışkın olduğumuz damak tadından kopmadan, sağlıklı kilo vermenin sırlarını anlatıyor. Bu diyet ile yediklerinizi değiştirmiyor, sadece beslenme miktarını azaltarak kilo veriyorsunuz
Yeme alışkanlığımıza uymayan, ismini duymadığımız ve marketlerde bulamadığımız garip isimli yiyeceklerin yer aldığı pek çok diyet listesini deneyip sonuç alamayanlar için yeni bir umut doğdu. Alışkın olduğumuz damak tadından uzaklaşmadan ve köklü değişiklikler yapmadan uygulanacak bu diyet kulağa hiç yabancı gelmiyor. "Türk Mutfağı Diyeti" ile stres yaşamadan kilo vermek mümkün. Diyet Uzmanı Dr. Funda Şensoy, 20 yıllık tecrübesini aktardığı "Türk Mutfağı Diyeti" adlı kitabında okuyuculara pratik bilgiler veriyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olan Dr. Şensoy, stres unsurlarını ortadan kaldırmadan kilo verilemeyeceğini savundu. Dr. Şensoy, ideal kiloyu korumanın, kilo vermekten çok daha zor olduğunun altını çizdi. "Hangi diyeti yaparsanız yapın, döneceğiniz kürkçü dükkanı kendi mutfağınızdır" diyen Dr. Şensoy, "Yıllardır süregelen beslenme alışkanlıklarını değiştirmek kolay değildir, daha çok enerji ve direnç gerektirir. Bu nedenle farklı tatlar ve stiller ile yapılan diyetler çoğunlukla işe yaramaz. Bulduğunuz her diyete balıklama atlamayın" dedi.
YENEN MİKTAR ÖNEMLİ Besinleri "iyi" ve "kötü" olarak ayırmanın yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Şensoy, vücudumuzun her türlü gıdaya ihtiyacı olduğunu, sadece miktar konusuna dikkat etmek gerektiğini söyledi. Yağ ve karbonhidratı kısarak yapılan diyetlerin vücudun asit-baz dengesini bozarak beyne zarar verdiğini, protein ağırlıklı diyetlerin kolesterolü yükselterek, kalp sağlığını tehlikeye soktuğunu ifade eden Dr. Şensoy, protein ve karbonhidratı beraber tüketmeden yapılan ayırma diyetleri için "Türk Mutfağının yapısına aykırı olduğu için, kolayca uygulanamaz" dedi. Normal yaşantıda yenilen miktar, yarıya indirildiği takdirde haftada bir kilonun rahatlıkla verilebileceğini iddia eden Dr. Şensoy, kalori hesabına dikkat edilmesini önerdi. Yaş, cinsiyet ve fiziksel aktiviteye göre ihtiyaç duyulan kalori miktarının değiştiğini vurgulayan Dr. Şensoy, "Genellikle kadınlar günlük 1800- 2000 kalori, erkekler ise 2 bin 500 kaloriye ihtiyaç duyarlar"dedi. Diyet süresince alınması gereken kalori miktarını kadınlar için 1200, erkekler için ise 1800-2000 kalori olarak belirleyen Dr. Şensoy, buna uyulduğu takdirde mutlaka kilo verileceğini savundu. Türk Mutfağı Diyetinde mantıdan dönere, künefeden tas kebabına her tür gıdaya yer verildiğini açıklayan Dr. Şensoy, "Böylece bir yandan yeme alışkanlıklarınızı değiştirmiyor, öte yandan kendiniz için ayrı, ailenin diğer fertleri için ayrı yemek yapmaktan da kurtuluyorsunuz" dedi.
KITLIK GENLERİNİ UYANDIRMAYIN İlk çağlardan kalma bir mekanizmayla "açlık ve kıtlık geni" taşıdığımızı söyleyen Dr. Şensoy, bu genin, aç kalındığında devreye girdiğini ve alınan her besini depolamaya yaradığını söyledi. Bu geni aktif hale getirmemek için, sık ve az miktarda yemek yenmesi gerektiğini belirten Dr. Şensoy, "Vücudunuzu aç kalmayacağı konusunda rahatlatın" dedi.
İDRAR SU GİBİ BERRAK OLMALI Su içmenin kilo vermeye yardımcı olan çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen Dr. Şensoy, "Günde en az 10 bardak su içmelisiniz. Su hem toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayacak hem de yağ yakılmasını hızlandıracaktır" dedi. İdrar renginin, vücuttaki su miktarını ölçmek için iyi bir gösterge olduğunu açıklayan Dr. Şensoy, "İdrarınız rengi su gibi olmalı" şeklinde konuştu. Yemekleri yavaş ve küçük lokmalar halinde yemenin, lokmaları çok çiğnemenin ve yemek sırasında bol su tüketmenin faydalı olacağını belirten Dr. Şensoy, Türk Mutfağı Diyeti ile bulunamayacak kadar yabancı, alınamayacak kadar pahalı besinler olmadan da diyet yapılabileceğini ispatladığını söyledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|