|
|
Duygusal açlığı yenen zayıflıyor
Duygusal açlıkla, sürekli yiyen yemekkoliklerin bu davranış modelinden bir an önce vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Obezite Uzmanı Dr. Haluk Saçaklı, "Yeme çemberine girmeyin" diyor
Birçok insan, fiziksel açlık ile duygusal açlığı birbirine karıştırıyor. Sinirli, huzursuz, sıkıntılı, kızgın, üzgün, yalnız olduğunuzda, hatta bir kutlama yapmak istediğinizde siz de yemek yer misiniz? Bu duygusal yeme seansları için seçilen yiyecekler çoğunlukla yağlı, tuzlu, tatlı ve bol kalorili oluyor. Bu sağlıksız ve bir o kadar da kısır döngüyü nasıl kırabilirsiniz? Obezite Uzmanı Haluk Saçaklı, duygusal açlık ile fiziksel açlığın birbirinden iyi ayırt edilmesi gerektiğine işaret ediyor.
GÜNLÜK TUTUN Duygusal açlığın bir diğer karşılığı ise, ağız açlığı. Bu kişiler, sürekli yemelerine rağmen bir türlü doymazlar. Yeme nedenleri tamamen duygusaldır. Fiziksel açlık yani mide açlığı ise, ihtiyaç kaynaklıdır. Saçaklı, "Açlık, tokluk ve iştah kavramları çok iyi benimsenmelidir. Açlık içten gelen işaretler bütünü, tokluk, doyma noktası, iştah ise; ikisinin arasında bir yerdir. Yeme alışkanlıklarınızın farkında olmak için kullanacağınız en iyi yöntemlerden biri, bir yiyecek günlüğü tutmaktır. Ne zaman ve ne yediğinizin kaydını tutarken, yediğiniz sırada kendinizi duygusal olarak nasıl hissettiğinizi de belirtin. Eğer bir yiyecek günlüğü tutmak size göre değilse, bir şey yemeden önce, nasıl hissettiğinizin farkına varmak için kısa bir süre durup kendinizi değerlendirin.
Her iki tekniğin de amacı, duygusal yeme alışkanlıklarınızın farkında olmanızı sağlamak ve duygusal açlığın yapıcı bir şekilde üstesinden gelmenize yardımcı olmaktır" diyor. Bilinçli olarak duygusal açlıkla fiziksel açlığı birbirinden ayırt etmeye başladığınızda, duygularınızın üstesinden gelmek için ilginizi yemekten başka yönlere kaydırmalısınız. Mesela, bir paket cipsin üzerine gözü kapalı atlamak yerine, hissettiklerinizi sınıflandırmak için kendinize zaman ayırın. Etrafınızda yiyecek bir şeyler arama sebebinin duygusal açlık olduğunun farkına vardığınızda, elinizi geri çekin. Cips yemek yerine yürüyüşe çıkın, kitap okuyun...
İLGİNİZİ DAĞITMALISINIZ Duygusal açlıkla başa çıkmakta kullanacağınız her yöntem, yeme yerine başka bir faaliyette bulunmayı içeriyor. Yemenin yerine geçecek faaliyetlerin bir listesini yapın ve gerektiğinde bakmak için hazır bulundurun. Bu faaliyetler, yiyecekle ilişkilendirilmeyecek her şey olabilir. Yürüyüşe çıkmak, internette sörf yapmak, bir arkadaşınızla konuşmak gibi eğlenceli bir liste yapabileceğiniz gibi, bulaşıkları yıkamak, çöpü boşaltmak, evi temizlemek gibi bir gereklilikler listesi de yapabilirsiniz.
Diyet ile birlikte kol kola gitmesi gereken, ömür boyu bırakılmaması gereken egzersiz konusu ise, çok daha ince ayar istiyor. Egzersizin dozu, sıklığı, süresi ve biçimi son derece önemli. Bu konuda Haluk Saçaklı'nın ilginç önerileri var: "Sporu sporcular yapar. Egzersiz ile spor arasında çok fark vardır. Koşmayacağız, yürüyeceğiz. Ana fikir; yavaş tempolu, uzun süreli aktiviteler. Koşarsak kilo vermek yerine, alırız. Tempolu yürüyüş ise, yağları çözer."
|