Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türkiye'nin yoksulluk ve memnuniyet profilini çıkardı. Türk halkının dörtte birinin yoksul, yarısının ise mutlu olduğu ortaya çıktı. DİE'nin 2002 yılı verilerini esas alarak yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 926 bin kişi (yüzde 1.35) gıda ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor ve açlık sınırında yaşıyor. 18 milyon 441 bin kişi ise (yüzde 26.96) gıda ve gıda dışı harcamalarını güçlükle karşılayacak gelir elde ediyor ve yoksulluk sınırında bulunuyor. Atalay, DİE Başkanı Ömer Demir'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, 4 kişilik bir aile için açlık sınırını gıdada aylık 133 milyon lira, yoksulluk sınırını ise 310 milyon lira olarak açıkladı. Atalay, gelir ve eğitim durumu yükseldikçe yoksulluk oranının azaldığını, özellikle yevmiyeli çalışanların yüzde 45'inin yoksul olduğunu bildirdi.
MEMNUNİYET ORANI DİE'nin, yaptığı "Yaşam Memnuniyeti Araştırması"ndan ise şu sonuçlar elde edildi:
NÜFUSUN yüzde 47'si genel olarak yaşamından memnun, yüzde 12'si çok mutlu.
SAĞLIK durumundan memnun olanların oranı yüzde 46.
AKRABA ilişkilerinde memnuniyet oranı yüzde 66.7, arkadaşlık ilişkilerinden memnuniyet yüzde 72.1, komşuluk ilişkilerinde yüzde 67.6.
ÜLKE genelinde sosyal güvenlik hizmetlerinden memnun olanların oranı yüzde 35.5'te kalırken, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı da yüzde 35.8 oldu.
NÜFUSUN yüzde 44.6'sı 2004 yılından umutlu olduğu ortaya çıkarken, genel ekonomik durumun daha iyi olacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 43.2 olarak saptandı.
SEPET DEĞİŞİYOR Atalay, 2005 yılından itibaren yeni mal gruplarına göre, enflasyon hesabı yapılacağını da bildirdi. Buna göre; daha önce 410 kalem maldan derlenen fiyatlar, 665'e çıkarılacak. Buna göre; cep telefonu, bilgisayar, kasko, LPG, kağıt havlu, ekonomik ampul, PVC, kombi, Çöp Vergisi, lens tansiyon aleti, metro ücreti, CD gibi ürünler de enflasyon hesabına girecek.