|
|
|
|
Sandıktan iki devlet çıkar
Kıbrıs'ta 24 Nisan referandumunda Türk tarafında "evet", Rum tarafında "hayır" çıkması bekleniyor. Böyle bir sonuç, Annan Planı gereği adada iki devletli yapıya yol açar.
*** Türkler evet derse, Kıbrıs ikiye bölünecek
Rum AKEL Partisi de hayır' diyeceğini açıklayınca durum netleşti. Türk tarafı "Evet" derse Ada'da iki devlet resmileşecek.
KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni "Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti" adı altında birleştirmeyi amaçlayan tarihi referanduma 12 gün kala, Rum AKEL partisi de "Hayır"cı olduğunu açıkladı. Bu durumda Rum tarafından "Hayır", Türk tarafından da "Evet" çıkması ihtimali güçlendi ve bu durumda Ada resmen ikiye bölünecek. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum kesimi lideri Papadopulos'un ardından, Ada'da bugüne kadar "Birlikte yaşam ve barışı" savunan Rum kesimindeki güçlü partilerden AKEL de önce referandumun ertelenmesini istedi, aksi halde "Hayır" diyeceklerini ilan etti. Böylece Rum kesimindeki "hayır" oranı yükseldi. Annan Planı gereği bir kesimden "hayır" oyu çıkmaması halinde Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti gerçekleşmeyecek ve iki ayrı devletli yapıya doğru gidilecek.
GÜNEY'DE DURUM Güney Kıbrıs'ta Rum yönetimi eski liderlerinden Yorgo Vasiliu'nun Başkanı olduğu Sosyal Demokrat Halk Hareketi (EDİ), Annan Planı'na "evet" deme kararı alırken, ikinci büyük parti olan Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ henüz kararını açıklamadı. DİSİ üyelerinin ağırlıklı görüşünün referandumda "evet" yönünde olduğu yönünde haberler geliyor. 24 Nisan günü Ada'nın her iki kesimde yapılacak referandum öncesi, gerek siyasi partilerin gerekse medya kuruluşlarının yaptığı anketler de, Kıbrıs'ta Türklerin "evet", Rumların "hayır" diyeceğini gösteriyor. Rumların "Hayır" demesi durumunda Güney Kıbrıs tek başına AB'ye girecek. Ancak, 30 yıldır hiçbir ülke tarafından tanınmayan KKTC için de tanınmışlık süreci başlayacak. Hem ABD, hem de bazı AB ülkeleri, Rum kesiminden "hayır", Türk kesiminden "evet" çıkması durumunda bunun Rumların tercihi olacağını belirterek, "İki ayrı devletli bir yapıya" doğru gidişin söz konusu olabileceği, KKTC'ye uygulanan ambargoların yavaş yavaş kalkacağı ve bazı imtiyazların sağlanmaya başlayacağı sinyali vermişti. Rum kesiminden hayır oyunun çıkmasıyla birlikte Annan Planı'nın ortadan kalkışının Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamasını engellemeyeceği, aksine daha da güçlendireceği de kayda geçirilmişti.
KUZEY'DE DURUM KKTC'de, "hayır" oyu isteyen Denktaş'a tek destek, eskiden genel başkanlığını yaptığı Ulusal Birlik Partisi'nden (UBP) geliyor. Denktaş, Cumartesi günü Ankara'da katıldığı bir televizyon programında oğlu Serdar Denktaş'ın Genel Başkanı olduğu Demokrat Parti'nin tavrına ilişkin olarak da, "Oğlumun partisi 'evet' derse benim için yıkım olur. Partisi ne derse desin, Serdar'ın 'evet' diyeceğine inanmak istemiyorum" dedi. Serdar Denktaş da, babasının sözlerine "Parti içi referandum" ile yanıtlandı. Demokrat Partililer arasında önceki gün ve dün "mini referandum" düzenleyen Serdar Denktaş, sonucun 16 Nisan günü açıklanacağını belirterek, "Partisinin kararına saygılı olacağı" mesajını verdi. Böylelikle oğul Denktaş, tıpkı hükümet kurulma aşamasında olduğu gibi yine "KKTC'nin kilit adamı" konumuna geldi. KKTC'de "Referandum için evet" kampanyasının başını ise Başbakan ve CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat çekiyor. Meclis dışındaki partilerden Birleşik Demokrasi Hareketi, Çözüm ve AB Partisi, Yurtseverler Birlik Hareketi, Birleşik Kıbrıs Partisi ve Toplumcu Kurtuluş Partisi de, Talat'a destek veriyor. Bu arada, siyasi partilerin yanı sıra, sivil toplum örgütleri de Talat'a destek için kolları sıvadı. Bu kapsamda 41 örgütten oluşan "Bu Memleket Bizim" platformu ile KKTC'nin iş dünyasının bir araya geldiği "Ortak Vizyon Eylem Komitesi", referandum için evet kampanyası düzenleyecekler.
Zeynep TUĞRUL / ANKARA
|
|
|
|
|
|
|
|
|