|
|
|
|
|
|
Mantarı sütte pişirin zehirleme riski azalır
Havaların ısınmasıyla ortaya çıkan mantarların bilinçsiz olarak tüketilmesinin zehirlenmelere neden olabileceği hatırlatıldı. Mantarı süt içinde kaynatarak yemek, az da olsa koruyuculuk sağlayabiliyor
Havaların ısınmasıyla birlikte doğada ortaya çıkan mantarların bilinçsiz olarak tüketilmesinin, zehirlenmelere neden olabileceği bildirildi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Şeniz, mantarların ısı ve nemin uygun olduğu her ortamda kendiliğinden çıkabildiklerini söyledi. Doğada yetişen mantarların yoksul halkın protein kaynağı olduğunu anlatan Şeniz, hem doğal oluşu hem de para ödenmemesinin mantarları cazip hale getirdiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Vedat Şeniz, bahar aylarında mantar zehirlenmelerinin arttığına değinerek, çevrede görülen her mantarın yenilmesinin doğru olmadığını, insanların hiçbir risk almadan tüketebilecekleri tek mantar türünün "kültür mantarı" olduğunu bildirdi.
ZEHİRLİSİ RÜZGARLA TAŞINIYOR Mantar yetişen bölgelerde yöre insanlarının mantarlar hakkında az çok bilgi sahibi olduklarını ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Vedat Şeniz, yıllarca aynı bölgede mantar toplayıp yiyen kişilerin bile zehirli mantarları fark etmeden yiyebildiklerine dikkati çekti. Prof. Dr. Şeniz, ''Mantarların hangisinin zararlı hangisinin zararsız olduğunu saptamak zordur. Bu bir uzmanlık alanıdır. Mantarlar sporla ürerler ve zehirli mantarların sporları rüzgârla zararsız mantarların üredikleri topraklara taşınabilir. Halk daha önce oradan zehirsiz mantar topladığı için yanılgıya düşerek, bu kez zehirli mantar toplayabilir, zehirlenebilir'' dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|