|
|
|
|
İyotlu tuzla beslenin bebek guatr olmasın
Gebelik döneminde iyotlu tuz tüketimine özen göstermek bebeği hem zekâ geriliğinden hem de guatr riskinden koruyor. Kansızlığa karşı ise; yumurta, kırmızı et ve pekmez öneriliyor
* Her gün en az iki su bardağı süt ya da yoğurt ile on bardak su tüketin.
* Günde en az bir adet yumurta, bir porsiyon etli sebze veya kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek) yemeye özen gösterin. Kuru baklagillerin yanında, C vitamini kaynaklarından birini (bol limonlu salata, taze soğan ya da meyve) tüketin.
* Zengin vitamin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri, pirinç ve bulgur gibi tahılları çok iyi yıkayarak tüketin.
* Yemeklerinizde sıvı yağları tercih edin.
* Kansızlıktan korunmak için; yumurta, kırmızı et, pekmez, taze sebze ve meyve gibi yiyecekleri daha fazla tüketin. Ayrıca, yemeğin bir saat öncesinden bir saat sonrasına kadar çay ya da kahve içmemeye dikkat edin.
* Sigara ve alkol kullanmayın. Sigara içilen ortamlardan uzak durun.
* Bebeğinizin zekâ geriliği ve guatr hastalığından korunması için mutlaka iyotlu tuz kullanın.
* Uzun süre aç kalmadan, azar azar ve sık aralıklarla beslenin. nKemik ve diş gelişiminde çok önemli olan D vitamini, besinlerde bulunmamaktadır. Bu nedenle, vücutta D vitamini oluşumunu sağlayan güneş ışığından yeterince yararlanın.
* Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikroplar içerdiğinden, kaynatılan veya pastörize sütten yapılan peynirleri tercih edin.
* İçeriği bilinmeyen ve katkı maddesi içeren besinleri (hazır çorbalar, hazır meyve suları, asitli içecekler gibi) tüketmeyin.
* İlk üç aydan sonra, her ay bir-bir buçuk kilo olmak üzere, toplam yedi- on iki kilo alacak şekilde ağırlığınızı takip edin.
* Gebelikteki kontrollerinizi düzenli yaptırın.
* Bebeğinize ilk altı ay sadece anne sütü verin.
* Altıncı aydan itibaren, ayına uygun ek besinleri vererek iki yaşına kadar emzirmeye devam edin.
* Bebeklerinize ve küçük çocuklarınıza çay vermeyin.
* Bebeğinizi düzenli olarak sağlık kontrollerine götürün.
|
|
|
|
|
|
|
|
|