|
|
|
|
Kolesterolünüzü düşürebilirsiniz
Değerli okurlar, geçen hafta kolesterole dair bilinmesi gerekenlere başlamıştık ve konunun daha devam edeceğini söylemiştik. "Kolesterol düzeyi insandan insana niçin bu kadar değişiyor?" diye bir soru akla gelirse, kolesterol seviyesine etki eden faktörlere göz atmakta fayda vardır. Bu faktörleri; "düzeltilebilenler" ve "ne yaparsanız yapın değişmeyecek olanlar" diye iki gruba ayırabiliriz. "Düzeltilebilenler" şöyle sıralanabilir:
-Beslenme: Yediklerinizin içindeki doymuş yağ ve kolesterol, kanınızdaki kolesterol seviyesinin artmasına sebep olur. Doymuş yağlar (katı yağlar) asıl suçlu olmakla birlikte, yenilen kolesterol de önemlidir. Bu ikisinin az tüketilmesi, kan kolesterol düzeyini düşürür.
-Ağırlık: Fazla kilolu olmak kalp hastalığı için bir risktir. Bunun yanında; kan kolesterol düzeyi de yükselir. Kilo vermek LDL (kötü) kolesterol seviyesini, toplam kolesterol seviyesini ve trigliserid seviyesini düşürürken, HDL (iyi) kolesterol seviyesini artırır.
- Fiziksel Aktivite: Hareketsiz olmak kalp hastalığına yakalanma riskini artırır. Düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunmak, LDL (kötü) kolesterol seviyesini düşürürken, HDL (iyi) kolesterol seviyesini yükseltir. Bunun yanında; kilo vermeye de yardım eder. Her gün olmasa bile, haftanın çoğu günü günde yarım saat ya da daha fazla, tempolu yürünmelidir. "Ne yaparsanız yapın değişmeyecekler" ise, iki tanedir:
- Yaş ve cinsiyet: Erkek ya da kadın, yaşlandıkça kolesterol seviyeleri yükselir. Menopozdan önce kadınlar aynı yaştaki erkeklerden daha düşük kolesterol seviyesine sahiptirler. Bu düzey menopozdan sonra yükselmeye başlar.
-Kalıtım: Genler kısmen kolesterol seviyenizin ne olacağını belirler. Ailesel olarak yüksek kolesterol seviyeleri görülebilir.
YAŞAM ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRİN ile bahsetmekte fayda var. Kolesterol düşürücü tedavinin temel amacı, LDL seviyesini kalp hastalığına sebep olmayacak ya da kalp krizi riskini yükseltmeyecek seviyeye düşürmektir. Risk ne kadar yüksekse, LDL seviyesi o oranda düşük olmalıdır. Kolesterolü azaltmanın iki ana yolu vardır. Birinci yolda; yaşam şeklinin değiştirilmesi yer alır. Bunun için ilk olarak doğru bir beslenme planı çizmek gerekir. Doymuş yağlar toplam yenilen yağ içinde yüzde yediyi geçmemeli ve günde 200 mg'dan fazla kolesterol alınmamalıdır. Bunun için yağsız süt ve ürünleri, yağsız kırmızı et, balık, derisi alınmış kümes hayvanları, tam tahıllar, sebze ve meyveler tercih edilebilir. Yağ olarak, sıvı ya da yumuşak yağlar tüketilmelidir. Sakatat, yumurta sarısı ve tam yağlı süt ürünleri
KİLO KONTROLÜ ŞART Günlük kalori alımı kilo almaya sebep olmayacak düzeyde olmalıdır. Bunların yanında, diyete eriyebilen lifli gıdaların eklenmesi LDL'nin (kötü kolesterol) azalmasına yardımcı olur. Yulaf, kuru baklagiller, Brüksel lahanası, havuç, portakal, kayısı ve şeftali eriyebilen lif açısından zengindir. Kilo kontrolü ve fazla kiloların verilmesi, daha önce de belirtildiği gibi; LDL düzeyinde etkilidir. Bu konu özellikle bel çevresi 100 cm'nin üzerindeki erkekler ve 90 cm'nin üzerindeki kadınlar için geçerlidir. Bu ölçülerin üzerindeki yüksek trigliserid ve düşük HDL'liler, kalp hastalığı için yüksek risk taşırlar. Benzer durumdaki hastaların günde yarım saat spor yapmaları LDL'yi düşürüp, HDL'yi yükselterek tedaviye yardımcı olur. İlaç tedavisine karar verilmiş olsa bile, yukarıdaki "yaşamı düzenlemeye yönelik" önlemleri uygulamaya devam etmek, hem tedavinin etkinliğini artıracağından, hem de ilaç ihtiyacını azaltacağından önemlidir. Kolesterol düşürmekte kullanılan değişik grup ilaçlardan hangisinin kullanılacağına hekiminiz karar verecektir. Düşük LDL seviyesine ulaşıldıktan sonra bunun devamını sağlamak ve HDL düşük ise, yükseltmek için idame tedavisine geçilir. Sağlıkla kalın...
|
|
|
|
|
|
|
|
|