|
|
|
|
|
|
Göğüsteki ağrı ilk sinyal
Damarlardaki daralmalar 20'li yaşlarda başlıyor. Zaman içinde; kötü beslenme ve sigara gibi faktörler kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Hareket ettiğinizde göğsünüzde ağrı oluyor, dinlendiğinizde geçiyorsa, siz de kalp hastası olabilirsiniz
Ne zaman kalp hastalığından şüphelenmek gerekir? Göğsün orta yerinde baskı veya basınç şeklinde bir ağrı varsa, özellikle bu ağrı yokuş çıkarken, soğukta yürürken başlayıp, kişi dinlendiğinde geçiyorsa, aksi ispatlanana kadar sorun; kalp hastalığıdır.
Kalp damar hastalıkları ne zaman başlar? 20'li yaşlarda damarlarda daralmalar başlar. Bu nedenle, o yaşlardaki sigara alışkanlığı, beslenme şekli önemli kriterlerdir. Ama hastalık haline gelmesi ortalama 40'lı yaşlardan sonradır. 20'li yaşlardan itibaren insanın alışkanlıklarını ayarlamasında fayda vardır. Ama kalp açısından kontrollere 40'lı yaşlarda başlanması faydalı olur.
Kalp damar hastalıklarında tedavi yöntemleri nelerdir? EKG, eforlu test, ve anjiyo'yu teşhis yöntemleri olarak sıralayabiliriz. Ayrıca Türkiye'de son üç yıldır tomografi ve MR'la yapılan kalp damar tetkikleri var. Bunları kalsifikasyon ölçümü (kalp damarlarında kireç ölçümü) ile kalp damarlarının tomografisi ve MR'la yapılan anjiyografisi olarak ikiye ayırabiliriz. Kalp damar hastalıklarında kesin teşhis metodu; anjiyografi'dir. Diğer tetkikler henüz anjiyografi kadar başarılı hale gelemediler. Ancak kullanımları artıyor. Standart anlamda üç tip tedavi var; ilaç, anjiyoplasti ve bypass ameliyatı.
Elektrokardiyogram (EKG) nedir? Elektro, kalbin elektriksel haritasının resmidir. En basit, en ucuz ve her yerde yapılabilen bir tetkik metodu olduğu için sık kullanılır. EKG normal ise "her şey normal" anlamı çıkarılmamalıdır. Sonuçta EKG her şeyi göstermez. Fakat çok yaygın ve kolay yapılabildiği için herkes EKG'ye başvurur. 'EKG sonucum normal olmasına rağmen, kalbimde nasıl sorun olabilir'' düşüncesi yanlıştır. EKG'si normal olup kalbi sağlıksız olan çok insan var. EKG'nin bozukluğu bize kalpte bir şey olabileceğini düşündürdüğü için ilk testtir ve çok faydalıdır.
Efor testi nedir, ne işe yarar? EKG'nin eforla çekilenidir. Kalp damar problemleri başlangıçta kendini eforla gösteren şikâyetlerdir. Efor testi, hastayı kontrol altında ve gerektiğinde her türlü tıbbi yardımın yapılabileceği şartlarda, bedensel olarak yormak suretiyle yapılır. Hasta kademeli olarak yorulur. Muntazam olarak EKG'si, kan basıncı ve nabız hızı kaydedilir. Hastanın ağrı ve yorgunluk şikâyetleri olmazsa veya ciddi tansiyon ve nabız düzensizliği görülmezse, test tamamlanır. Hasta yürüyen bant üzerinde 10-15 dakika yürütülür. Efor testi, koroner damar hastalığında teşhise yardımcı olmak, koroner damar hastalığı veya kalp krizi teşhisinden sonra hastalığın geleceği hakkında tahminde bulunmak ve efora bağlı olarak gelişen nabız düzensizliklerini ortaya çıkarmak için yapılır. Anjiyo nedir? Kalp damarlarını dışarıdan göremiyoruz. Genellikle kasıktan vücudun damarlarına girerek kalp damarlarına ilerliyor ve kalp damarlarının ağzına bir boru (kateter) yerleştiriyoruz. Bu işlemin amacı; kalbin çeşitli bölmeleri ve damarlarındaki kan basıncının ölçülmesidir. Ayrıca kalbin çeşitli bölmelerinden kan örnekleri alınarak kimyasal analizi yapılır. Gerektiğinde, kateter aracılığıyla özel bir boya damarların içine enjekte edilerek, bu bölgenin fotoğrafı çekilir. Bu işleme "anjiyografi" adı verilir. Anjiyoya koroner arterlerinde tıkanıklık olan hastalarda başvurulur.
Anjiyoplasti nedir, nasıl uygulanır? Damarların bir ya da iki tanesinde ciddi darlıklar varsa, anjiyoplasti ile açıyoruz. Bu bir ameliyat değil. Anjiyo ile birlikte yapılan bir girişim. Anjiyoplasti, tıkalı olan damarların içine sokulan bir kateterden balon açılması işlemidir. Kateter tıkanıklık olan bölgeye ulaştığında, kateterin ucundaki balon şişirilir ve tıkalı bölge genişletilir. Stent nedir? Anjiyoplasti uygulamasından sonra genişletilen damarların tekrar daralma ve tıkanmalarını önlemek için konulan metal kafeslerdir. Stent ile anjiyoplasti arasındaki fark; anjiyoplasti yapılan damarlarda altı ay içinde yüzde 30-35 oranında tekrar daralma ortaya çıkıyor. Stent konulan damarlarda ise, bu oran yüzde 15'e iniyor. Bir de ilaç kaplı stentler var. Stentlerin üzerine damarın yeniden daralmasını önleyici maddeler giydirilmiş oluyor ve bu ilaçlar sayesinde damarın tekrar daralması yüzde 5 seviyesine düşürülüyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|