|
Sorularınız ve sorunlarınız için dron@sabah.com.tr
Bilgisayarımın sorunu çok çabuk kilitlenmesi, yani bilgisayar dururken bile kilitleniyor. Hata bile vermiyor. Sorun ne olabilir? Sisteminizdeki sorunun kaynağı birkaç dış etkene bağlı olabilir. Bu tür durumlarda akla ilk gelen olasılık işlemcinizin fanının düzgün çalışmaması ya da çalışsa bile işlemcinizi düzgün soğutmamasıdır. Bilgisayarınızın daha açılış aşamasında "del" tuşu ile BIOS bölümüne girerseniz, burada "System health" ya da benzeri bir başlık altında işlemci sıcaklığı arttığında uygulanacak önlemler seçeneklerini göreceksiniz. Burada işlemci sıcaklığı uyarısı derecesini arttırmayı düşünebilirsiniz. Örneğin 40 dereceden 60-70'e çıkarabilir ve işlemci sıcaklığı bu seviyeye eriştiğinde sistemin kilitlenmesi yerine, sesli uyarı verme seçeneklerini aktifleştirebilirsiniz. Diğer bir olasılık ise ekran kartınızdan kaynaklanan sorunlar olabilir. Burada da benzer şekilde aşırı ısınma sorunuyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Çözüm kasa içine ikinci bir soğutma fanı takmaktan geçebilir. Outlook express yolu ile gelen e-postaların ekleri açılmıyor. Outlook Express programınız çalışıyorken, Araçlar menüsünden Seçenekler kısmına girin. Burada ekrana gelecek pencerede "Güvnelik" üst menüsünü bulun. Bu bölümü dikkatle incelerseniz, Virüs koruma başlıklı seçeneklerde "Virüs olabilecek ekler kaydedilmesin ve açılmasın" kutucuğunun işaretli olduğunu göreceksiniz. Sisteminizi Norton gibi bir anti- virüs programıyla kontrol altında tutuyorsanız bu kutucuğun size sağlayacağı ek güvenliğe gerek kalmaz ve epostalarınızdaki güvenli eklentileri rahatça açabilirsiniz. Bilgisayarımı çift sabit diskle nasıl çalıştırırım? Bilgisayarınıza ikinci bir sabit disk takmak aslında çok kolaydır. Ancak elektronik cihazlarla pek aşina değilseniz bu işi teknik servislere yaptırın. Zira bu işlem boyunca kablolama yönünden tutun da, "jumper" ayarları denilen minicik pinlerle ve bilgisayarınızın BIOS'uyla haşır neşir olacaksınız. En azından bilginiz olması açısından yapılacak işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz.
1 Yeni sabit diski sisteme "köle" olarak tanıtılması için sabit disk üzerindeki "jumper" ayarlarını, diskin üzerinde mutlaka belirtilmiş olması gereken şemaya bakarak düzenleyin.
2 Sabit diski kasa içine monte ederek, kablo ve elektrik bağlantılarını yapın. Kablo bağlantısını yaparken, kablonun kenarlarından birinde boylu boyunca bir işaret olacaktır. Bağlantı, bu işaretli tarafın elektrik soketine bakacak yüzde olacak şekilde yapılmalıdır.
3 Bilgisayarı açın ve "Del" tuşuna basarak BIOS'a girin. Burada "System Components" ya da benzeri başlıklı ilk seçeneğe girerek yeni sabit diskinizin tanındığından emin olun (Yeni sabit diskiniz sisteme kablolama şeklinize göre ya "Primary Slave" ya da "Secondary Slave" olarak tanıtılacaktır).
4 BIOS'tan değişiklikleri kaydederek çıkın ve bilgisayarınızın açılmasını bekleyin. Sistem açıldığında yeni sabit diskinizin sisteme tanıtıldığını göreceksiniz. Ancak formatlama yapmadan önce bu diski kullanamazsınız. Bilgisayarım ikonuna çift tıklayın ve açılacak pencerede yeni sabit diskinizi simgeleyen harfi farenizle seçerek, farenin sağ tuşuna basın ve burada "Biçimlendir Format" seçeneğine tıklayın. Bu pencerede yeni sabit diskinizi istediğiniz dosya sistemine göre formatlayarak kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
|
|
|
|
|