kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Teknoloji
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler makarnaya 'un katıp' köpürttü
Türkler makarnaya 'un katıp' köpürttü
Soğuk suya kıtlık döneminde alıştık

Türkler makarnaya 'un katıp' köpürttü

Sicilyalı Aşçı Mario Usta, "Türk makarnasının pişirme suyu köpürüyor" deyince, piyasadaki "unlu makarnalar" ortaya çıktı. Bazı üreticiler içine un katınca Türk makarnası da köpürdü!.

Dünyaca ünlü Sicilyalı Aşçı Mario Parisi'nin "Türk makarnası haşlanınca suda beyaz köpük oluşuyor, 4 dakikada pişiyor" açıklaması, Türkiye'de bazı makarnalara "un katıldığını" ortaya koydu. Aslında makarna yüzde yüz irmikten yapılması gerekirken bazı üreticiler, "irmikten yapılınca renk sarı oluyor, tüketici beyaz makarna istiyor" diye, bazıları da "maliyeti düşürmek için" makarnanın içine beyaz ekmeklik un katınca, Türk makarnası da köpürmüş! Piyasasının ünlü markaları merdiven altı ve düşük teknolojik ile üretim yapan bazı şirketlerin Türk makarnasını gölgelediğini belirtirken, sırf bu yüzden Rusya pazarının da kaybedildiğine işaret ediyorlar. Sicilyalı Aşcı Parisi'nin, "Türk makarnası köpürüyor" açıklamasından sonra konuştuğumuz Filiz Makarna Genel Müdürü Serdar Sargül, "Mario Usta bazı konularda doğru söylüyor. Ama Türkiye'deki tüm makarnaların hepsi köpürmüyor. Daha çok merdiven altı ve düşük teknoloji ile üretim yapan şirketlerde bu durum yaşanıyor" diyor. Sargül daha sonra bazı makarnaların neden köpürdüğünü tek tek şöyle sıralıyor: "Birinci neden ekmeklik buğday kullanılması. Bu da nişastanın dışarı çıkmasına neden oluyor. İkinci neden kurutma teknolojisinin çok yüksek olmaması. Üçüncü neden ise değirmen teknolojisinin çok iyi olmaması. Mario Usta, kendisi el yapımı makarna kullanıyor. Tabi ki endüstriyel bir makarnada da aynı lezzeti yakalamak mümkün değil. Ama bir de bizimkileri pişirsin. Markalarımızın sonuna kadar arkasındayız." Sarıgül böyle diyor ama ardından da piyasada yaklaşık 100 makarna markası varsa bunların sadece yüzde 25'inin standartlara uygun üretim yaptığının altını çizerek, köpürenlerin hiç de az olmadığını belirtiyor.

UN MİKTARINI ABARTAN VAR
Beslen Makarna'nın Üretimden Sorumlu Fabrika Müdürü Emin Kahraman da makarnanın aslında yüzde yüz irmikten yapılması gerektiğinin altını çizerek, "Beyaz ekmeklik un katarsanız rengi açılır o zaman da pişirirken köpürür. İrmikten yapılan makarna ise sarımtırak olur. Türk halkı nedense beyaz olan kaliteli olur anlayışında" diyor. Kahraman'ın sözünü ettiği un katma oranını ise bazı firmaların ise abarttığı görülüyor. Kahraman bazı makarnalarda bu oranın yüzde 30'lara kadar ulaştığını ifade ederek, "Eğer bir makarnayı pişirdikten sonra ertesi gün ısıtabiliyorsanız o yüzde yüz irmikten yapılmıştır" diye ipucu veriyor.

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kredi kartıyla bahiste nakit kazanca engel!
 Koç'tan 200 bin öğrenciye destek
 Türk halkı 20 yıl vadeli konut sahibi olabilecek'
 İşadamları yatırımları ertelememe sözü verdi
 Babacan: IMF, Nisan'da toplanacak
 Bankalar 2 ayda açığı 1.6 katrilyona çıkardı
 Bir Samsun maçı BJK'ye 20 milyon dolara maloldu
 Coşkun: Analar bacılar destek verip, sarıldılar
 Borsa, bu kez rekor tazelemek için soluklandı
 Hazine, bügün 3 yıllık tahvil satacak
 Enflasyonda beklenti hükümet hedefinin altında indi: % 11.8
 Kardemir'de Filyos projesi yine gündemde
 Fırıncılar 'zam yok' derken rekabeti ihlal mi ettiler?
 Ev sahiplerine uyarı: Kiranızı beyan edin
 Reklam Özdenetim Konferansı Türkiye'de
 Dünya bunları konuşuyor
 Şirketler
 Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatında üçüncü kez indirime gidiyor
YAVUZ SEMERCİ
Galatasaray'ı satıyorlar mı?
Borsa bültenlerine yansıyan...
İLKER SARIER
Kulaklarımdan gitmeyen cümle
Başbakan Erdoğan'ın...
SERVET YILDIRIM
Bütçede olumsuz sinyaller
Maliye Bakanlığı Ocak-Şubat...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yapısal dönüşüm de şansla gerçekleşir mi?
Pazar günü...
Yunanlılar'ın ilahı Eurovizyon için geliyor
Yunanistan'da, 15 Mayıs'ta İstanbul'da yapılacak Eurovizyon Şarkı...
Dünyayı sollayan Türk yarış pilotu
Türk yarış pilotu Can Artam, Formula 1'in alt serisi olan Formula...
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Yıldızhan: Yeni yayın döneminde bomba olacağım
Bomba gibi geleceğim Maksim'de sahne almaya başlayan İzzet Yıldızhan,...
Evlilikleri sallantıda!
Evlilikleri sallantıda!
Şınlak Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Serdar...
IMKB
E: 20,186 D:% 0.09
DOLAR
S: 1,321,000 D:% 0.08
EURO
S: 1,626,000 D:% -0.37
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | ON Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Teknoloji | Otomobil |Sinema | Hobi | Çizerler
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.