Arçelik, Eğitimde Gönül Birliği projesiyle yatılı ilköğretim okullarına destek verecek. 200 bin öğrenci ve 6 bin öğretmene ulaşacak proje 8 yıl sürecek. Pilot uygulama için Van, Hakkari ve Iğdır seçildi. Koç, ilk etapta eğitim için 5 milyon dolar ayırdı.
Arçelik 200 bin öğrenci ve 6 bin öğretmenin eğitim standardını yükseltmek için dev bir proje başlattı. Türkiye genelinde 290 yatılı ilköğretim bölge okulundaki öğrenci ve öğretmenleri kapsayan projeye sekiz yıl için ilk etapta 5 milyon dolar ayrıldı. Eğitimde Gönül Birliği adı altında başlatılan proje, öğrencilerin eğitim ve gelişim standartlarının yükseltilmesini amaçlıyor. Projenin imza töreni dün Van İskele Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda imzalandı. Projeye Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Koç ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imza attı.
8 YIL SÜRECEK Sekiz yıl sürecek Eğitimde Gönül Birliği Projesi, Gönüllü Aile Birliği Platformu, Öğrenci Bireysel Gelişim Programı, Öğretmene Destek ve eğitim programı, Onlar Da Çocuktu ve Arçelik Eğitim Bursu gibi alt projelerden oluşuyor. Plan proje uygulaması Van, Hakkari ve Iğdır'da başlatılıyor. Bu çerçevede ilk olarak milli eğitim bakanlarının desteği ile gönüllü aile birliği kurulması için çalışmalar başladı. Böylece ailesinden uzak yaşayan öğrencilere manevi destek verilecek. Gönüllü aile birliği yatılı bölge okullarının bulunduğu her ilde sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve özel sektör mensuplarının katılımı ile gerçekleşecek. Proje, okullardaki çocukların, illerde oluşturulacak gönüllü aile birlikleri tarafından maddi ve manevi desteklenmesini öngörüyor. Bu çerçevede, yatılı ilköğretim bölge okullarında öğrencilerin boş zamanlarını geçirebilecekleri "Bizim Odalar'' isimli mekanlar oluşturulması ve öğretmenlerin de hizmet içi eğitimlerinin sağlanması amaçlanıyor. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Türkiye'de 290 yatılı ilköğretim bölge okulu, 274 de pansiyonlu ilköğretim okulu olmak üzere toplam 565 yatılı okul bulunduğunu kaydetti. Bu okullarda özellikle kırsal kesimlerde oturan ailelerin çocuklarının öğrenim gördüğünü belirten Çelik, bu okulların sosyal devlet ilkesinin olmazsa olmaz unsurları arasında bulunduğunu vurguladı. Bu okulların eğitimde çok önemli bir boşluğu doldurduğunu anlatan Çelik, taşımalı eğitimin Türkiye'ye yıllık maliyetinin 300 trilyon lirayı bulduğunu ifade etti. Kendisinin de Tatvan Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndan mezun olduğunu anımsatan Çelik, bu okullarda öğrenim gören öğrencilere özgüven, azim ve kararlılık aşılanması gerektiğini belirtti. Çelik, ''Eğer aşılayabilirsek, eminim buradan o elleri çatlak, ayaklarında lastik ayakkabı bulunan çocuklardan çok büyük cevherler çıkacaktır'' diye konuştu. Van Valisi Hikmet Tan da, tüm yatırımcıları Van'a yatırım yapmaya çağırdı. Tan, "Kentimiz yatırımlar için çok uygun. Yatırımcılarımıza sıfır bürokrasi taahhüt ediyorum'' dedi.