|
|
|
|
|
Peşmerge paşa
|
|
ABD, yeni Irak ordusunun başına KDP'li bir peşmergeyi atayacak, savunmanın 2'nci adamı da Kürt
Amerikan yönetimi, yeni kurulacak Irak ordusunu Kürtler'e teslim etmeye hazırlanıyor. Ordunun başına Barzani'nin komutanı Babekar Bedirhan, savunma bakan yardımcılığına da KDP'nin önde gelenlerinden Brusk Şaways getiriliyor.
BEDİRHAN, Saddam'ın ordusunda da görev yapmış bir asker. Babekar Bedirhan geçmişte PKK'ya karşı mücadele sırasında Türk Genelkurmayı ile birlikte çalışmıştı.
*** Irak'a Kürt Genelkurmay Başkanı
Amerika, Irak ordusunun başına Barzani'nin peşmerge komutanı Bedirhan'ı atıyor. Bedirhan, geçmişte PKK'ya karşı mücadelede, KDP adına Türk ordusuyla beraber çalışmıştı.
Bağdat'taki Amerikan yönetimi, Irak'ta yeni kurulan ordunun başına Mesut Barzani'ye bağlı peşmerge güçlerinin komutanı Babekar Bedirhan'ı atamayı planlıyor. Yaklaşık 30 yıl önce Irak ordusundan alt seviyede bir subay olarak ayrılan ve Babekar ismiyle tanınan Bedirhan'ın, Temmuz'da egemenlik Irak'a geçince Genelkurmay Başkanı olması bekleniyor. Bağdat'taki ABD yönetimine yakın kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Genelkurmay Başkanlığı'na Bedirhan'ın atanması kararı, Paul Bremer liderliğindeki ABD yönetimi ve hükümet konseyinin kilit üyeleri tarafından da prensipte kabul edildi. Savunma Bakanlığı'nın başına laik eğilimli bir Şii'nin, Savunma Bakan Yardımcılığı'na da Barzani'nin sağ kolu ve Kuzey Irak'taki Kürdistan yerel parlamentosu başkanı Roj Şaways'ın erkek kardeşi Brusk Şaways'ın getirilmesi bekleniyor. Bu atamalarla Irak'ta geleneksel olarak iktidarın en önemli kurumu sayılan orduda yarım asra yakın devam eden Sünni ve Baas Partisi egemenliği sona ermiş olacak.
SAVUNMA KÜRTLER'İN Washington ve Bağdat'ta görüştüğümüz müzakerelere yakın kaynaklar, egemenliğin ABD işgal yönetiminden Irak hükümetine geçeceği Temmuz ayı yaklaşırken kapalı kapılar ardındaki siyasi pazarlığın arttığını kabul etti. ABD yönetimi ve mevcut geçici hükümet konseyindeki siyasi partiler arasında yapılan hassas pazarlıklarda yeni kabine üyeleri, Savunma Bakanlığı, Genelkurmay ve istihbarat birimlerinin başına kimlerin geleceği tartışılıyor. Bu arada Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani ya da Şii partiler, savunma ve ordudaki kilit savunma pozisyonlarının dışında kalmış durumda. Siyasi gözlemciler, genelkurmay ve savunmadaki iki kilit pozisyonun Mesut Barzani'ye yakın isimlere verilmesinin Kürt liderin Irak'ın içinde kalması için yapılan bir pazarlık sonucu olabileceği yorumunda bulunuyor. Buna karşın Barzani'nin ülkedeki en kilit kurumdaki etkisinin artması, Irak'taki iç dengeler ve İran ve Türkiye gibi komşu ülkelerle ilişkiler açısından zorlu bir süreç anlamına geliyor.
ARAPLAR'I GÖÇE ZORLADI Atamayı savunanlar, yeni Irak'ta Baas Partisi'nden arındırılmış ve Saddam Hüseyin'in ordu aracılığıyla kendi halkına uyguladığı baskı rejiminden farklı yeni bir savunma yapısı olması gerektiğini, Irak ordusunun Saddam döneminde olduğu gibi iktidarın en temel unsurlarından biri olmayacağını söylüyor. Irak ordusunun yetkileri ve yapısı henüz kararlaştırılmış değil. Babekar Bedirhan'ın, TSK tarafından Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı mücadele dönemlerinden tanındığı ve geçmişte KDP adına Türk ordusuyla işbirliği yaptığı biliniyor. Bu arada ABD basınında ve Irak'ta tanınmayan Babekar Bedirhan'ın adı, Mayıs 2003'de Musul ve Kuzey Irak'taki ABD güçlerinin başındaki General Petraeus'la ilgili bir yazıda geçiyor. Washington Post'a göre Bedirhan, kendisine bağlı peşmergelerin Musul ve civarındaki Araplar'ı evlerinden kovarak göçe zorladıkları için Petraeus'dan azar işitiyor. ABD'li komutanla yakın çalışan Bedirhan'ın peşmergeleri, Amerikalılar'a söz vermesine karşın Arap köylerin 'Arapsızlaştırılması' siyaseti izliyor. Peşmergeler, Musul yakınlarındaki Zamar köyünde Araplar'ın evlerinden sürülmesi sırasında yaşanan arbedede bir Arap öldürülünce Petraeus, Babekar'ı çağırıyor. Yazıya göre "Senin adamlarının daha çok insan öldürmesini engelledim" diyen Petraeus, peşmerge komutanına "Dikkat etmezsen Amerika'nın desteğini kaybedersin. Ben de uzun vadede senin istediğini istiyorum. Ama milli ve hukuki bir süreç sonrasında" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|