|
|
Sultan aşuresi
Buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatın. Fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp ertesi gün yine ayrı ayrı haşlayın. Süzdükten sonra kabuklarını soyarak hazırlayın. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyun. Ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp helmeleninceye kadar pişirin. Buğdaylara daha önceden haşlayıp hazırladığımız nohutu fasulyeyi ve pirinci ilave edip iyice pişirin. Pişirdiğimiz karışımı robottan geçirin. Ayrı ayrı haşladığımız ve ufak ufak doğradığımız kayısı, incir, üzüm, kestane, elma ve portakal kabuğu rendesini sırası ile ilave edip, üzümler şişinceye kadar pişirin. Bir kaşık nişastayı süt ile eritip şekeri, sütü ve gül suyunu da ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Aşureyi ateşten alıp, kâselere boşaltın. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın nar, ceviz, dolmalık fıstık, kuşüzümü, badem, dut kurusu ve bir parça kaymak koyarak soğuk olarak ikram edin. Not: Aşurenin şekeri en son konur. MALZEMELER: * 500 gram aşurelik buğday * 1 su bardağı nohut * 2 su bardağı süt * 1 su bardağı kuru fasulye * 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm * 1 su bardağı kuru incir * 1 su bardağı kayısı * 1 çay bardağı pirinç * 1 çay bardağı gülsuyu * 1 çay bardağı ceviz * 1 çay bardağı kuş üzümü * 1 kg tozşeker * Mevsimine göre nar * Tarçın * 1 çorba kaşığı dolma fıstığı * 1 çorba kaşığı nişasta * 1 adet küp doğranmış elma * 1 portakal kabuğu rendesi * 5 adet karanfil * 1 su bardağı haşlanmış kestane veya arzuya göre haşlanmış mısır * 1 rulo kaymak * Üzeri için dut kurusu
|