|
|
Saray usulü aşure
Buğdayı ayıklayıp, geceden bol su ile ıslatın. Fasulye, pirinç ve nohutu da ayrı ayrı ıslatıp ertesi gün yine ayrı ayrı haşlayın. Süzdükten sonra kabuklarını soyarak hazırlayın. Bir tencereye buğdaylar ile birlikte buğdayların yaklaşık iki misli kadar su koyun. Ağır ateşte hiç karıştırmadan buğdaylar iyice yumuşayıp, helmeleninceye kadar pişirin. Buğdaya daha önceden haşlatıp hazırladığımız nohutu, fasulyeyi ve pirinci ilave edip, iyice pişirin. Pişirdiğiniz karışımı robottan geçirin. Ayrı ayrı haşladığımız kayısı, incir ve üzümü sırası ile ilave edip üzümler şişinceye kadar pişirin. Şekeri, sütü ve gül suyunu da ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Tatlıyı ateşten alıp, kâselere boşaltın. Soğuduktan sonra üzerlerine tarçın nar, ceviz, dolmalık fıstık ile süsleyerek ikram edin. MALZEMELER: * 500 gram aşurelik buğday * 1 su bardağı nohut * 2 su bardağı süt * 1 su bardağı kuru fasulye * 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm * 1 su bardağı kuru incir * 1 su bardağı kayısı * 1 çay bardağı pirinç * 1 çay bardağı gülsuyu * 1 çay bardağı ceviz * 1 çay bardağı kuş üzümü * 1 kg tozşeker * Mevsimine göre nar * Tarçın * 1 çorba kaşığı dolma fıstığı
|