kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şifa merkezleri Oylat ve Gönen
Şifa merkezleri Oylat ve Gönen
Ölyat' Efsanesi...

Şifa merkezleri Oylat ve Gönen

Türkiye'nin birçok yöresinden şifalı sular akıyor. Bu yerlerden ikisi Oylat ve Gönen Kaplıcaları. Yaz-kış 40,5 derece sıcaklıkta olan kaplıcalar birçok hastalığa şifa sunuyor.

İki şifa merkezi... Biri Uludağ'ın eteklerinde iki tarafı yemyeşil vadilerle çevrili Oylat Ilıcaları, diğeri ise dünyanın sayılı kaplıcaları arasında yer alan ve yüzyıllar boyunca padişahları ağırlayan Gönen Kaplıcaları. Yaz-kış 40,5 derece sıcaklıktaki şifalı suyu ile Oylat Ilıcaları, çocuğu olmayan çiftlere, siyatik ağrısı çekenlere, stresten bunalıp, mide ülseri olanlara derman olurken, Gönen Kaplıcaları ise Antik çağdan günümüze kadar uzanıyor.

OYLAT KAPLICALARI
Uludağ'a sırtını dayamış, iki tarafı yemyeşil vadilerle çevrili Oylat Ilıcaları, yazın yeşilliği, kışın da bembeyaz karlar altındaki büyüleyici güzelliğiyle kaplıca sevdalılarının uğrak yeri oluyor. Yaz ve kış 40,5 derece sıcaklıktaki şifalı suyu ile eşi benzeri olmayan Oylat Ilıcaları, çocuğu olmayan çiftlerden, siyatik ağrısı çekenlere, stresten bunalıp, mide ülseri olanlara kadar derdine derman arayanların akınına uğruyor. Uludağ'ın eteklerindeki kurulu doğa harikası termal su kaynağı Oylat Ilıcaları, Bursa- Eskişehir Karayolu üzerinde ve Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne 27 kilometre mesafede bulunuyor. Özel araçlarıyla Oylat'a gelmek isteyenleri yazın yemyeşil bir doğa, kışın ise kar altındaki büyüleyici görüntüler kucaklıyor. Bursa-Eskişehir Karayolu'nun Domaniç yol ayırımından girilir girilmez, 11 kilometrelik yolu bir çırpıda geçen yolcular, Oylat Kaplıcaları'na ulaştıklarında zaten yol yorgunluğunu büyük ölçüde atmış oluyor. Özel aracı olmayanlar ise, İnegöl İlçesi'nden yarım saatte bir hareket eden minibüslerle Oylat'a ulaşabiliyorlar.

BİN YATAK KAPASİTELİ
Oylat'ta yaklaşık bin yatak kapasitesine sahip, 2'si özel, 5 otel bulunuyor. Otellerden 3'ünü İnegöl Belediyesi tarafından oluşturulan Oylat Kaplıcaları İşletmesi Turizm Anonim Şirketi işletiyor. Kişi başına bir günlük ortalama ücret ise, sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri dahil 35 milyon lira. Tek, çift ve dört kişilik odalarda, televizyon ve telefon bulunuyor. Otellerin üst katları ise, bilardo ve masa tenisi gibi spor aktivitelerinin yapılabildiği salonlar haline dönüştürülmüş. Otellerde kalmak istemeyenler ise, çevre köylüleri tarafından işletilen Apart'larda konaklayabiliyor. Konuklar, günlüğü 10-15 milyon lira arasında değişen fiyatlarda misafir edilebiliyorlar. Buralarda kalanlar, 10 milyon lira karşılığında kaplıcaların hamamlarından da faydalanabiliyorlar. Günübirliğine gelenler de hem özel otellerin, hem de belediyenin işlettiği otellerin kaplıcalarından yararlanabiliyorlar.

ALABALIK CENNETİ
Oylat Ilıcaları, Uludağ'dan akan buz gibi dere sularının barındırdığı adeta bir alabalık cenneti. Böyle olunca da belediye ve özel otellerin işlettiği lokantaların en önemli mönüsünü de alabalık oluşturuyor. Doğal kaynak sularından yakalanıp türlü türlü pişirilip sunulan ve afiyetle yiyebileceğiniz alabalığın kiremitte pişirilenin tadını ise uzun süre unutmanız mümkün değil. Apart'ta kalıyorsanız, 10 dükkandan oluşan Oylat Çarşısı'da, çevre köylerden gelen gıdalarla yemek pişirmeniz mümkün. Oldukça uygun fiyatlarla satılan, köy yapımı sucuk, köy yumurtası ve yöreye has hediyelik eşyalar ise ziyaretçilerin en çok tercih ettikleri ürünler.

SULARI HER DERDE DEVA
Yüzyıllardır sondaj yapılmadan akan ve diğer termal tesislere göre en önemli özelliği katkı suyu bulunmayan Oylat'ın şifalı suları, çocuğu olmayan çiftlerden, siyatik ağrısı çekenlere, stresten bunalıp, mide ülseri olanlara, romatizma, kireçlenme, siyatik hastalıklarına, sürmenajdan kadın hastalıklarına, kırık ve fizik tedaviden idrar yolları iltihabı ile taş ve kum düşürmeye kadar her derdin dermanı. Kalsiyum, sodyum, magnezyum, potasyum, alüminyum, demir ve sülfat, hidrokarbonat, klorür, nitrat, hidrofosfat ve meta silikat asidi içeren kaplıca sularının yanı sıra havaya karışan buharı da iyi geliyor.

NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Yaz ve kış yüzde 90 doluluğa sahip Oylat Ilıcaları, özellikle İstanbullular tarafından tercih ediliyor. Misafirlerinin yüzde 70'inin bu ilden geldiğini söyleyen Oylat Kaplıcaları İşletmesi Turizm Anonim Şirketi Müdürü Fahri Erken, "Oylat'ın tercih edilme sebebi akıllara durgunluk veren doğasının yaz ve kış apayrı güzellikler yaşatması" diyor. 10- 15 yıl çocuğu olmayan çiftlerin bile bir-iki hafta Oylat'ta kaldıktan sonra çocuk sahibi olduklarını belirten Erken, Oylat Kaplıcaları hafta sonu dinlenmek isteyenlerin de akınına uğradığını belirterek, "Oylat, ülkemizin en önde gelen termal sularının merkezi. Ama doğal güzelliği de tercih nedeni. Hafta içinde yorulan vatandaş, hafta sonu dinlenme amacıyla gelip bütün yorgunluğunu atıyor. Hasta olup şifa arayanlar ise misafirlerimizin büyük bölümünü oluşturuyor. Oylat, dünyanın en harika termal sularının bulunduğu kaplıca merkezi" dedi.

GÖNEN KAPLICALARI
Dünyanın sayılı kaplıcaları arasında yer alan ve yüzyıllar boyunca kralları ve padişahları ağırlayan Gönen Kaplıcaları da günümüzde de vatandaşın en önemli uğrak yerleri arasında yer alıyor. Balıkesir'in Gönen İlçesi'nde, ilçe merkezinde 70 bin metrekarelik doğal park alanı üzerinde yer alan Gönen Kaplıcaları'na kara, deniz ve demiryoluyla ulaşılabiliyor. İstanbul'a 290, İzmir'e 280, Bursa'ya ise 150 kilometre uzaklıktaki kaplıcalara kara yoluyla gelmek isteyenlerin önce Bandırma'ya ulaşması gerekiyor. Bandırma'nın çıkışından sonra Gönen'e yapılacak 44 kilometrelik yolculuğun ardından Gönen girişinde kaplıcalar misafirlerini bekliyor.

HANGİ DERTLERE ÇARE?
Gönen Kaplıca İşletmeleri bünyesindeki üç otelde, toplam 380 oda ve 753 yatak bulunuyor. Kaplıcalarda, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait hamamlar ile açık yüzme havuzları, 600 kişilik restoran, kahvaltı salonları, saunalar, kür merkezleri, oyun, toplantı, okuma salonları, futbol sahaları yer alıyor. Doğal park alanında yer alması nedeniyle sabah erken saatlerde kalkanlar yürüyüş yapıp, güne zinde olarak başlama imkanı buluyor. Otellerde, kaplıca hekimliğinde uzmanlaşmış hekimler nezaretinde kür tedavileri uygulanırken, güzellik ve zayıflama merkezlerinde uygulanan bitki kürlerinin ise cinsel gücü artırmada, depresyonda, astım, üşütme, yanık tedavisinde, deri ve damar kopmalarında, uykusuzluk, baş ağrısı, romatizma, sivilce sorurları ve türlü hastalıkların tedavisinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan, çinko ve bakır ile, iyodür, bromür, sülfat, nitrat, karbonat gibi anyonlar da içeren kaplıca suları yıkanılması ya da içilmesi halinde romatizmal hastalıklar, kas ağrısı, kas ve sinir zayıflıkları, eklem sertlikleri, çeşitli felçler, kadın hastalıkları, ürogenital hastalıklar ihtiyarlığı önleyici belirgin vasıflar ve çocukların gelişme bozukluklarına iyi geliyor.

İsmet ACAR

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İstanbul'la tanışma
 Mayruk bana özel kıyafetler hazırlar
 Şiddeti çok seviyorum
 ARC'de işler fena karışıyor
 Eğitim farkı kapatılmalı
 Olay filmden olay sahneler
 Gençler kariyer için yapmaları gerekeni SABAH ile öğrendi
 Büyük Kulüp'te seçim zamanı
 ASK dedikleri, işte böyle bir şey
 TR halkalı flamingolar dünyayı dolaşıyor
 Mahsun'a benziyorum
 Kazma kürekle balık avlıyorlar
 ' Ben bu işte daha çok şarap içerim
 'Angora Tavşanı' anavatanına döndü
 El emeği göz nuru
 İşler ters gittiğinde!
 Sevgi Sözcükleri
 Antik çatlatma
HAKAN & UTKU
Di'li geçmiş zaman olur ki...
Öleli kaç sene oldu...
AYŞE TÜTER
Domatesli bulgur köftesi
İki çorba kaşığı kıyma, 1 su...
Sağlıkçılar eylemde
Sağlık çalışanları dün tüm ülkede iş bırakma eylemi başlattı.
Kaçmaya çalışıyordu
Birlikte olduğu inşaat işçisi tarafından 15 gün boyunca bir eve...
Hacze giden, kadın avukat kurşunlandı
Avukat Oya Ünivar, eşinin de ortağı olduğu parfümeriye hacze gitti.
Residance'da kat satın aldı
Residance'da kat satın aldı
Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman nihayet...
Hande anne oldu
Hande anne oldu
Tekofaks Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bermek'in kızı Hande, 4...
Eski aşkıyla kaçamak yaptı
Eski aşkıyla kaçamak yaptı
McDonalds'ta hamburger yerken ünlü Elite Ajans tarafından keşfedilen...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.