20 trilyonluk ciro yapan Teksüt, ABD'de de markasını tescilledi.
BALIKESİR'İN Gönen ilçesinde meyve ve sebze bahçeleri olan Recep Arınık, 50 yıl önce mandıra işine girmeye karar verdi. İlk zamanlarda küçük bir mandıra kuruldu ve tenekelerde sütler kaynatılarak "peynire" dönüştü. Ancak aradan geçen yıllarda Türkiye'nin ilk 10 markası arasına girmeyi başardı. 20 trilyon liralık ciroya ulaşan Teksüt bugün Amerika'dan Rusya'ya, Kuveyt'ten Türki cumhuriyetlere kadar ihracat yapıyor. Amerika'da markasını tescil ettiren Teksüt her ay bu ülkeye, konteynırlarla 20-30 ton peynir gönderiyor. Teksüt'ün ortaklarından Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Karaca, kurucu Recep Arınık'ın şu anda 83 yaşında olduğunu belirterek, "Şimdi işin başında oğlu Cevdet Arınık var. Küçük bir işletme şeklinde başlayan üretim 1988 yılında şu an faaliyet gösterdiğimiz fabrikanın temelinin atılmasına kadar da bu sürdü. Şu anda günlük 200 ton süt işleme kapasitesine sahibiz. 120 personelimiz var. Sektörde ilk on içinde yer alıyoruz" diyor.
83 KÖYDEN TOPLUYOR Onlar yerel markalarla varlık mücadelesi verirken uluslararası şirketlerin de bu alanda yer almasını Karaca, "Onlar bizim şartlarımıza alışık değiller" diye değerlendiriyor. Karaca, Teksüt'ün tam 83 köyden süt topladığını anlatıyor. Günde 110 ton üretim yapan Teksüt'ün özel ürünleri de var. Bunlardan biri de 1 ay dayanıklı yoğurdu. Normal yoğurtların raf ömrü ancak 7 gün iken, Teksüt'ün yoğurdu 1 ay boyunca tazeliğini koruyabiliyor.