Ertürk: Fon'a devredilen özel bankaların Hazine'ye yükü 22 milyar dolar. Kamular ve İmar ile rakam 50 milyar dolara çıkıyor.
Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk, Hazine'ye fona devredilen bankaların sahiplerinden kaynaklanan zararın getirdiği yükün 11 milyar dolar olduğunu açıkladı. Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi'nde Nazlı Ilıcak'ın sorularını yanıtlayan Ertürk, söz konusu özel sektör bankaların açık pozisyon ve operasyon zararının 6 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Ertürk daha önce kamuoyunda 77 milyar dolara olarak telafuz edilen ve Başbakan Erdoğan'ın da 80 milyar dolara olarak ortaya koyduğu zararın kamu bankaları ve İmar Bankası'nın da dahil edilmesi durumunda 50 milyar dolar olduğunu açıkladı. Ertürk, Ilıcak'ın sorularını şöyle yanıtladı:
DENETİMDE AKSAKLIK *Bankaların içi boşaltılırken, devlet kademesinde sizce buna göz yumuldu mu?" "Bunu hiç çekinmeden açık yüreklilikle söylemek görevimdir. Bu tablo, sadece banka sahipleri veya yöneticilerle açıklanamaz. Bunun bir parçası siyasetle, önemli bir parçası bürokrasiyle ilgilidir. Banka izinleri vermekten başlayarak, bankaların denetim ve gözetim süreci de dahil, çok büyük aksaklıklar söz konusu. Bunları, toplumun önüne samimi bir şekilde koymadıkça, yeni çöküşleri, yeni problemleri engelleyemeyiz.
* Sizden önce yapılan açıklamalar vardı. Mesela ortakların kendi bankalarından 11 milyar dolar kredi kullandığı söyleniyordu. Bankaların devir zararı ise, 17 milyar dolardı. Bu şu demek: 17 milyar dolarlık devir zararının, 11 milyar doları, ortakların kullandığı donuk kredilerden oluşuyor. Geri kalan kısmı, açık pozisyon dolayısıyla, bankaların üstlendikleri kur farkı veyahut operasyon zararı. Mesela yüksek faizle toplanan mevduat, düşük faizle plase edilmiş ya da kriz döneminde bankaların aktifinde bulunan Hazine bonosundan doğan bir faiz farkı söz konusu. Bu 11 milyar dolara ilolarak, 5.5 milyar dolar civarında İmar Bankası'ndan üzerimize binen bir yük söz konusu. İmar Bankası'ndan 5.5 milyar dolar bir yük bindi ama, karşılığında varlıklar da var elbette.
İÇ BORCU ARTIRDI *TMSF, Hazine'den 17 milyar dolar kağıt aldı. Geri ödemelere rağmen, kâğıtlara tahakkuk etmiş faiz ve kur farklarıyla birlikte Hazine'ye borç 22.4 milyar dolara yükseldi. İkiye ayırmak lazım: Biri, Hazine'ye binen yük; özel bankalardan dolayı 22 milyar dolar. İmar Bankası'ndan kaynaklanan 5.5 milyar doları da bu rakama ekliyoruz. Buna TMSF'ye devredilmeyen özel bankaların yeniden yapılandırılmasının yol açtığı maliyet ile, kamu bankalarının 22 milyar dolarlık yükünü de ilave edersek, topluma ve ekonomiye 50 milyar dolar civarında bir külfet bindiğini görürüz. Bu yüzden iç borç arttı. İç borcun kriz öncesi rakamıyla, kriz sonrası rakamı arasında uçurum var.
* Alacaklar konusunda acaba biraz yavaş mı hareket ediyorsunuz? Elbette her gelen planı kabul etmeyeceğiz. Plan müzakere etmek üzere veriliyor.
* Sözleşmeye, kamuoyuna açıklanmayacak şekilde hükümler konulmuş; bu doğru mu? "Borç müzakerelerinin kendine özgü şartları var. Teminat yapısı önemli bir faktör. Müzakere sürecindeki tutum ve davranışına da bakıyoruz borçlunun. Borcunu ödeme niyeti var mı, yok mu; mal kaçırmaya mı gayret ediyor? Bütün bunlar müzakereleri etkiliyor. Bu süreci standart ölçülere bağlamak çok zor. Standart ölçüler beklemesinler.
Kamularla birlikte zarar 50 milyar dolar Devir zararı 17 milyar $ Hakim ortakların donuk kredileri 11 milyar $ Açık pozisyon operasyon zararı 6 milyar $ İmar Bankası zararı 5,5 milyar$ Kamu bankaları yükü 22 milyar $