|
|
Şeker icat oldu sağlık bozuldu
Şeker ve şekere çabuk dönüşen karbonhidratların bilinçsiz ve aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor
Bir zamanlar şeker bilinmeyen bir maddeydi. Amerika'nın keşfi ile insanlar şeker kamışını tanıdı. Şeker üretimi çok pahalı ve az olduğundan, baharat gibi kullanıldı. Bu özelliklerinden dolayı çok ayrıcalıklı tabakaların besini oldu. Saraylardaki asillerin ve de zenginlerin sofralarını süsledi. O zamanlar beyaz un ve undan yapılan ürünler de çok pahalıydı. Tatlıları tüketen saraylardaki asiller ve zenginlerin içinden şişman kişiler görülmeye başladı. Hatta etine dolgun kadınlar 'en güzel' olarak tarif edildi. Bizdeki eski deyim 'Bir dirhem et bin ayıp örter' de bu devirden kalma olsa gerek. Bu ay yüzlü, yuvarlak hatlı kadınlar o dönemlerde erkeklerin hayallerini süsledi. Daha sonraları şeker pancarı bulundu, teknoloji gelişti ve şeker en ucuz yiyecek maddesi oldu. Beyaz unun elde edilmesi de problem olmaktan çıktı. Şimdi genellikle zenginler olmakla beraber, bu karbonhidratları çok tüketen fakirler de şişmanladı. Günümüzde çok aşırı şişmanların bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde düşük gelir grubu bunların başını çekiyor.
TÜKETİMDE ARTIŞ VAR Yapılan araştırmalara göre; şeker tüketimi artışı beraberinde şişmanlığın artışını da getiriyor. Yirminci yüzyılın başına kadar şeker, beyaz un, beyaz makarna, beyaz pirinç, patates ve mısır tüketimi az olduğundan, şişman insanların sayısı da azdı. Daha sonra tüketim artınca, şişman sayısı da arttı. 1990'lı yıllarda yapılan araştırmaya göre; bir ülkede kişi başına yıllık şeker tüketimi ne kadar çok ise, o ülkede şişmanların oranı da o kadar artıyor. Japonya'da şeker tüketimi çok az ve burası şişmanların en az olduğu ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri dünyada en çok şeker tüketen ülkelerden biri, en fazla şişman da orada.
|