|
|
Hormonal değişiklik kadını çileden çıkarıyor
Kadının 'hormon ve ruhsal durum' dengesini derinden etkileyen iki özel süreç var: Adet öncesi dönem ve hamilelik. Bu dönemlerde kadının bunalımlı anlar yaşaması, strese girmesi kaçınılmaz oluyor
Kadınların büyük bölümü 'adet öncesi gerginlik sendromu' olarak bilinen PMS'den (Premenstrual Sendrom) muzdarip. Bu sıkıntıyı yaşayan her 100 kadından 50 ila 90'ında çeşitli yakınmalar ortaya çıkıyor. Kadın, bu dönemde öylesine zor ve bunalımlı anlar yaşıyor ki, ABD gibi bazı ülkelerde PMS döneminde suç işleyen kadınlara cezai indirim uygulanıyor. PMS kadar önemli ve doğal bir süreç ise; hamilelik. Kadının hamilelik dönemi, en doğal yaşam krizi olarak tanımlanıyor. Kadında hormonlar ve ruhsal durum arasındaki ilişkiye ilk parmak basan kişi, bundan binlerce yıl önce Hipokrat oldu. 19'uncu yüzyıldan bu yana ise adet görme ile davranış değişiklikleri ilişkisi deneysel olarak araştırılıyor. Adet görme, hamilelik, doğum ve menopoz bir kadının yaşantısındaki en önemli dönemleri temsil ediyor.
BİYOLOJİK DEĞİŞİM YORUYOR Kadın hormonlarının çalışma temposu, üretkenliği etkilediği kadar, fiziksel ve ruhsal sağlığını da yakından ilgilendiriyor. Üretkenlik ve cinsellik, haz, mutluluk verici özellikleri yanında toplumsal değer yargıları, kadının değişken rolleri, aile ilişkileri ile bağlantılı, değişik duygu ve tepkileri gündeme getiriyor. Hamilelik psikolojisi, bir kadının en temel sürecini temsil ediyor. Üreme çağındaki her kadını ilgilendiren hamilelik süreci ve bu sürecin kadında yarattığı fiziksel ve ruhsal değişiklikler, bazen sorun yaratıyor. Hamilelik, doğum, riskli gebelik, adet öncesi gerginlik sendromu (PMS), menopoz, kadınlık organlarına ilişkin cerrahi girişimler (meme, rahim veya yumurtalıkların alınması) ve çocuk düşürmeye bir dizi biyolojik ve hormonal değişiklik eşlik ediyor. Bu ise, kadın organizması üzerinde fizyolojik bir yüklenmeye yol açıyor. Aynı zamanda kadının cinselliğe ilişkin endişeleri, estetik kaygıları, sosyal rollerde uyum güçlüklerini de birlikte getiriyor.
|