|
|
|
|
İşte 100.yıl planı
Selahattin Beyazıt başkanlığındaki "Süper Yönetim"in ikinci başkanları Canaydın ve Süren, asbaşkanları da Yalman ve Cansun olacak. Ünal Aysan 75 milyon dolar $ verecek..
Sportif alanda başarısız bir dönem geçiren ve ekonomik darboğazı aşamayan Galatasaray camiası, 100.Yıl için "Süper Yönetim" oluşturmaya hazırlıyor. Kulübü içinde bulunduğu durumdan kurtarmak için çareler arayan camianın önde gelen isimleri, 100.kuruluş yılında kulübün başına herkesin kabul edebileceği adayın ismini tespit etti: Selahattin Beyazıt. Daha önce de G.Saray'da başkanlık yapan Beyazıt döneminde futbol takımı üç yıl üst üste şampiyonluğu yakalamış, üstelik 1.5 milyon metrekarelik Riva'daki araziye de sahip olmuştu.
Kulüp gayrimenkul koyacak Beyazıt'ın başkanlığındaki yönetime 100.Yıl nedeniyle eski başkanlar da girecek. Özhan Canaydın ve Faruk Süren ikinci başkanlık, Alp Yalman ve Mehmet Cansun asbaşkanlık görevlerini üstlenecek. Ayrıca Doğan Hasol, Ali Dürüst, Atilla Donat gibi ikinci başkanlık yapmış isimler de "Süper Yönetim"de görev alacaklar. Borçları eritmek, stadı yapmak ve süper yıldızlar transfer etmek için yeni bir yapılanmaya gidilecek. Yani bir süredir üzerinde durulan 'Galatasaray Holding' projesi hayata geçirilecek. 150 milyon dolar bütçesi olacak holdingin sermayesinin yarısını UNIT'in sahibi Ünal Aysan koyacak. 75 milyon doları da Galatasaray Kulübü, banka kredisi çekerek karşılayacak. Bunun karşılığında da gayrimenkullerini teminat olarak gösterecek. Amatör şubeler dışındaki her türlü faaliyet holdinge aktarılacak. Holding yönetiminin yarısı kulüp, yarısı UNIT'ten oluşacak. Kulüp başkanı aynı zamanda holding başkanı olacak, Ünal Aysan her türlü yetkiyle donatılarak murahhas üye olarak görev yapacak. G.Saray'ın yapısını tümden değiştirecek olan uzun vadeli bu projenin ilk aşamasında stat yapılacak, gelecek yıl için "Dudak uçuklatacak" transferler gerçekleştirilecek, borçlar ödenecek. Ardından da B tipi üyelik ile 500 bin taraftar 200 dolara kulübe üye yapılacak. İşte Galatasaray Spor Kulübü'nün reorganizasyonunun ana maddeleri:
1-G.Saray Kulübü'nün ortağı olduğu bütün şirketlerdeki hisseleri, bir Auditing şirketinin değerlendirmesinden sonra holding şirketlerince yüklenilecek ve yönetilecek.
2-Kulübe ait tüm ticari gayrimenkuller kulübün kuracağı bir Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ayni sermaye olarak konacak. Bu şirketin hisseleri de holdinge devredilecek.
3-Kulübün borçlarına karşılık olarak gösterilen ipotek, rehin gibi yükler de holdinge devredilecek.
4-Kulübün alacakları kendine kalacak. Holdinge devredemediği orta ve uzun vadeli borçlar kalacak.
5-Bu işlem ile G.Saray Kulübü sadece amatör spor dallarını yönetecek. Profesyonel dallardan holding sorumlu olacak.
6-Holdingin borçları ödeyebilmesi için nakit sermayeye ihtiyacı var. Kulüp, holdingteki hisselerinin asgari yüzde 50'si kulüp üyesi stratejik yatırımcılara veya halka arz ederek 75 milyon doları temin edecektir.
7-Holding bankalardan orta vadeli borç alabilir, kulüp politikalarından bağımsız ve sadece kar amaçlı çalışabilir. İyi futbolcuya yatırım başarıyı, başarı da karlılığı getirir.
8-G.Saray Kulübü'nün gelirleri; holdingin her yıl dağıtacağı temettüler, taraftarlardan gelecek teberrular, üye aidatları, mevcut alacaklar ve akarlar vs olacaktır. Kulübün giderleri; amatör şubelere yapılacak ödemeler ve idari personel ödenekleri olacaktır.
9-Kulübün holding yönetimindeki temsili diğer yatırımcılar ile ve sermaye katkısı ile orantılı yani eşit olacaktır.
10-Stat dahil bütün yatırımlar holding tarafından yapılacaktır. Bağlı şirketlerin üst düzey yönetim kurullarını 'Holding Yönetim Kurulu' onayı ile 'Holding Executive Comitte' tayin edecektir.
11-Bu reorganizasyon için bir kongre kararı gerekecektir. Olağanüstü yapılacak bu kongrenin ardından 3-4 ay sürecek hesap değerlendirmeleri yapılacaktır.
AZİZ ÜSTEL
|
|
|
|
|
|
|
|
|