kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'ye Birtan kriteri
Birtan'ın katillerini bulun

ABD Dışişleri Bakanı Powell, 13 yıldır sonuçlanmayan işkencede ölüm davasıyla ilgili olarak Abdullah Gül'ü mektupla uyardı.

POWELL'DAN UYARI: HIZLANIN
POWELL,
Birtan Altunbaş adlı genci 1991'de işkence sonucu öldürmekten sanık polislerin 13 yıldır cezalandırılmamasına ve davanın zaman aşımına uğraması tehlikesine dikkat çekti. Ekim AB raporunun olumlu olması için insan hakları uygulamalarının hızlandırılmasını istedi.


***

Türkiye'ye Birtan kriteri

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, bakanlığının yıllık insan hakları raporu öncesinde Abdullah Gül'e bir mektup yollayarak ekim ayında yayınlanacak Avrupa Komisyonu raporunun olumlu olabilmesi için Türkiye'de insan hakları konusunda süregelen reformların devamını istedi. İşkence ile ilgili olarak yıllarca süren Manisa davasının zamanaşımına az bir süre kala sonuçlandığına dikkat çeken Powell, 1991'de işkence sonucu ölen Birtan Altınbaş davasına atıfta bulundu. "İşkence sonucu ölen Birtan Altınbaş'ın davasının, sanık polislere tebligat yapılamadığı için zamanaşımından düşmesi reformları gölgeleyecek" diyen Powell, sanık polislerin cezalandırılmadan davanın zamanaşımından düşmesinden endişe ettiğini, bu durumun Türkiye'nin insan hakları sicilini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Powell, adaletin yerini bulması için hükümetin elinden geleni yapması çağrısında bulundu.

AMAÇ 'TEŞVİK'
Mektubunda "RTÜK'ün ana dilde yayın yönetmeliği yasal düzenlemelerin öngördüğü demokratik yaklaşımı benimsemeli" diyen Powell, bu bağlamda ana dilde yayına imkan tanıyan RTÜK yönetmeliğinin yasal düzenlemelerin ruhunu yansıtmadığı gerekçesiyle Türk Dışişleri tarafından da eleştirildiğine dikkat çekti. Amerikan Dışişleri Bakanı, yönetmeliğin, hükümetin öngördüğü ilerici yaklaşımı benimseyecek şekilde değiştirilmesi gerektiği mesajini verdi. ABD'li yetkililere göre mektubun gönderilmesindeki en önemli neden, Türkiye'yi insan hakları karnesindeki eksikleri tamamlaması konusundan teşvik etmek. Geçen ay Washington'daki buluşmalarında insan hakları konusuna kısaca değinen iki dışişleri bakanı, konuyu daha sonra detaylı olarak ele almayı görüşmüştü. SABAH'ın görüştüğü üst düzey bir ABD'li yetkili, "Türkiye'nin aralıkta AB'den tarih almasını sonuna kadar destekliyoruz. Ama bunun için kritik tarih Ekim ayındaki komisyon raporun. Raporun olabildiğince olumlu çıkması, Avrupa'daki Türkiye karşıtlarını bile evet demeye zorlayacaktır" dedi. Bir süredir Avrupa nezdinde Türkiye'nin aralıkta tarih alması için temasları arttıran ABD'li yetkililer, Avrupa Komisyonu'nun hala Türkiye'den beklentileri olduğu sonucuna vardı. "Türkiye mükemmel bir not alabileceği bir noktada değil" diyen üst düzey bir ABD'li yetkili, özellikle azınlık hakları ve işkenceyle mücadele konusunda bazı Avrupalı liderlerin Türkiye'den beklentisi olduğunu hatırlattı.

RUHBAN OKULU
ABD'li kaynaklar, Komisyon nezdinde Ankara'nın Kopenhag kriterlerini "neredeyse tamamlamış" olduğunu, buna karşın hala bazı konuların halledilmesi gerektiğini söyledi. ABD ve Avrupa arasında son haftalarda yaşanan yoğun trafik süresince özellikle Heybeliada'daki ruhban okulu Halki Palas'ın açılması, Leyla Zana'nın durumu konuları gündeme geldi. Halki Palas'daki Rum ruhban okulunun açılması, Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'da George Bush'la yaptığı toplantıda da gündeme gelmişti.


13 yıldır süren dava
HACETTEPE
Üniversitesi öğrencisi Birtan Altınbaş, 15 Ocak 1991'de gözaltında öldü. Olayla ilgili 10 polis memuru hakkında acılan davada 2 polis hiç bulunamadı, 4 polis beraat etti, 4'ü için 4 yıl 5 ay 10'ar gün hapis verildi. Ancak Yargıtay kararı usul eksikliğinden bozdu. Dava 2005 yılının Ocak ayında zamanaşımına uğrayacak.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kurşunların ardında hangi 'yorum' var?
 İyi yemek yaparım Vakko'dan giyinirim
 İncirlik'te 'yuvaya dönüş' mutluluğu
 Bombacıların yirmi biri eve dönüş yasası için başvurdu
 Deprem Dede'nin omuru kırık çıktı
 Can Ataklı'nın Star'da işine son verildi
 Teslim Töre'ye 18 yıl hapis cezası
 Türkbank komisyonu araştırmaya başladı
 Ev ödevleri hâlâ bitmedi
 Finike açıklarında 4.9 şiddetli deprem
 Avrupa'dan Öcalan tavsiyesi
MEHMET TEZKAN
Kıbrıs'ta da CHP'de de olacaklar şimdiden belli
CHP'de...
EMRE AKÖZ
'Gibi yapma' bitiyor
Biliyorsunuz, atv'de...
UMUR TALU
Bush'un parasıyla demokratlık (1)
Bazen, "Acaba ben de...
Terörü, işbirliğiyle çözeceğiz
Rus meslektaşı Ivanov'la dün görüşen Bakan Gül, "Terörün hiçbir izahı...
Türkiye "kara listede" '
ABD'li gazeteci: Hükümet, 1999'da gelecekteki tehdit ülkeler raporu...
Sergen abi işi bitirir
Sergen abi işi bitirir
"Valencia savunması sıfıra inilip yerden geriye doğru yapılan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.