|
|
Türkiye'nin şeker haritası çıkarıldı
Avrupa'nın en büyük diyabet araştırması Türkiye'de yapıldı. Çıkarılan haritaya göre en riskli illerimiz; İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin
Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Tıp Fakültesi tarafından Avrupa'nın en büyük diyabet (şeker hastalığı) araştırması Türkiye'de yapıldı. 27 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, il il Türkiye'nin diyabet haritası çıkarıldı. Bu araştırmaya göre; İstanbul, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana ve Mersin diyabetin sık görüldüğü iller. Erzurumlular ise şanslı, çünkü Türkiye'de en az diyabet hastasına burada rastlanıyor. 1920'li yıllarda insülin bulunana kadar AIDS kadar korkutucu kabul edilen diyabet, Türkiye'de 2.5 milyon kişiyi etkiliyor. Ülkemizde 15 bin çocuk insüline bağlımlı olarak hayatını sürdürüyor.
SAYI GİDEREK ARTIYOR Diyabet, vücudun başlıca enerji kaynağı olan şekerin insülin dengesizliği nedeniyle hücrelere gelemeyip, kanda birikmesiyle oluşuyor. Hastalık; Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılıyor. Tip 1 diyabetliler, kendi vücutları üretemediği için dışardan insüline bağımlı olarak yaşıyorlar. Türkiye'de diyabet hastası sayısının giderek arttığını, her yüz kişiden 7'sinde diyabet görüldüğünü anlatan Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "İstanbul'da bu sayı yüzde 10'a kadar tırmanıyor" diye konuşuyor.
BÜYÜKŞEHİRE GÖÇ ETTİ Büyükşehir kültürünün diyabet oranını artırdığını anlatan Prof. Dr. Yılmaz, "20 yıl önce kırsal kesimde diyabet çok daha fazla görülürdü. Bugün büyükşehirlerde diyabetin çok daha yaygın olmasının nedeni; yeme alışkanlığının değişmesi. Fast food kültürü, hızlı yemek yeme alışkanlığı, karbonhidratlı yiyeceklerin artması, şekerlemeler, çikolalatalar diyabetli oranını artırdı" diyor.
ERZURUMLULAR ŞANSLI Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin şişmanlık oranına bağlı olarak, diyabetin en yüksek oranda görüldüğü şehirler arasında bulunuyor. Yağlı ve kırmızı etle, korbohidrata dayalı mutfak kültürü, bu illerde diyabetin büyük oranda görülmesine yol açıyor. Prof. Dr. Temel Yılmaz Erzurum'da diyabetin son derece düşük oranda görülmesinin nedenini ise rakıma bağlıyor. Rakım olarak yüksek illerde diyabete daha az rastlandığını anlatan Yılmaz, bu bölgelerde yaşayanların sağlıkları açısından daha şanslı olduğunu ifade ediyor.
|