|
|
Diyabetin yarattığı hastalıklardan korunun
Diyabet tedavi edilmediğinde, zamanla pek çok hastalığa neden olarak hastanın yaşam kalitesini düşürüyor: Böbrek hastalıkları, görme sorunları, ayak ülseri pusuda bekliyor
Florence Nightingale Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selçuk Can, "Diyabetlilerde yüksek kan şekeri düzeyleri bazı sağlık sorunlarının görülme riskini önemli ölçüde artırır. Kan şekeri yüksekliği damarlarda bozulmalara yol açarak kalp-damar hastalıkları, böbrek ve göz problemlerine neden olur" diyerek, diyabete karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuyor. Doç. Dr. Can, bu sorunların diyabet hastaları tarafından çok fazla dramatize edilmemesi gerektiğini de hatırlatıyor. Çünkü; düzenli beslenme, egzersiz programlarının uygulanması, yaşam tarzının düzenlenmesi ve uygun ilaç tedavisi ile kan şekeri normal düzeyde seyreden hastalar, büyük ölçüde bu hastalıklardan kurtulup, kalitesi yüksek bir yaşam sürüyor.
BÖBREK YETMEZLİĞİ YAPIYOR Diyabet, gelişmiş ülkelerde böbrek yetmezliğinin başta gelen nedenlerinden kabul ediliyor. Her yıl saptanan böbrek yetmezliklerinin yüzde 35-40'ı diyabet nedeniyle ortaya çıkıyor. Diyabete bağlı böbrek bozukluğunu henüz başlangıç düzeyinde belirlemek için, idrarda protein kaybını gösteren özel test düzeyine bakmak gerekiyor. Diyabetli hastalarda kalp-damar hastalığı gelişme riski, diyabetli olmayanlara göre 2-4 kat daha fazla görülüyor. Tip 2 diyabetli hastalarda kalp krizi gelişme riski ise, diyabeti olmayıp, daha önce kalp krizi geçirmiş kişilerdeki riske eşit. Ayrıca, diyabetli hastalarda kalp-damar hastalığına bağlı ölüm riski de, diyabeti olmayanlara göre 40 kat fazla. Diyabete bağlı kalp-damar tıkanıklarını tespit edebilmek için EKG, efor testi, kalp sintigrafisi ve kalp damar hastalıkları konsültasyonu isteniyor. Diyabet erişkinlerde görme bozukluğu ve körlüğün başta gelen nedenlerinden birini oluşturuyor. Körlüğün sıklığı, diyabetli hastalarda genel topluma göre 25 kat fazla. Diyabet sinir hastalıklarını da etkiliyor. Diyabet, neden olduğu sinir hasarı ve çevresel damar hastalığı nedeniyle, kazalara bağlı olmayan kol ve bacak kesilmelerinin en sık nedeni haline geliyor. Diyabetli kişilerde bacak kesilmeleri olasılığı, genel topluma oranla 15-40 kez daha fazla.
|