Soya fasulyesi menopozun ilacı
Doktorlar menopoza giren kadınlara bu dönemi rahat geçirmeleri için yeni bir beslenme modeli öneriyor: Soya fasulyesine çok daha fazla yer verirken, kahve tüketimini ciddi oranda azaltmanız gerekecek
İstanbul Cerrahi Hastanesi doktorlarından Prof. Dr. Faruk Buyru, menopoza yaşam tarzı ile de hazırlanmak gerektiğini söylüyor. Menopozun hayatın doğal bir dönemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Buyru, yeterli kalsiyum ve D vitamini, osteoporozun önlenmesi ve tedavisi açısından önemlidir. Menopoz öncesi kadınlarda günlük 1000 mg olan kalsiyum gereksinimi, menopoz sonrasında 1500 mg'a yükselmektedir" diyor. Ancak, diyetle alınan kalsiyum, hormon replasman tedavisinin yerini tutmuyor. Bu nedenle kalsiyum, diğer tedavileri destekliyor.
DOĞAL TEDAVİLER Yaşla birlikte bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalırken, hormon tedavisi görenlerde, diyetle alınana ek olarak günde 500 mg, hormon tedavisi görmeyenlerde ise günde 1000 mg ek kalsiyum alımı öneriliyor. Prof. Dr. Buyru'ya göre, kalsiyum böbrek taşı öyküsü olanlarda kullanılmamalı. Soya tüketiminin fazla olduğu Japonya gibi ülkelerde, meme ve kolon kanserinin, kalp hastalıklarının ve kemik erimesi sıklığının daha az olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Faruk Buyru, şunları söylüyor: "Fitoöstrojenler, vajinal kuruluğu ve ateş basmalarını önleyebilirler. Ancak tek başlarına tam bir koruma sağlamazlar, kemikler üzerine etkileri tartışmalıdır. Doz ayarlaması ve kişisel farklar nedeniyle, etkinliklerini belirlemek güçtür. Çeşitli çalışmalarda, diyetle günlük 25 g soya proteini alımının, düşük yağ tüketimi ile birlikte kan kolesterol düzeyinde azalma sağladığı gösterilmiştir. Ancak fitoöstrojen içeren tabletlerle aynı sonuç alınamamıştır." Fitoöstrojenler bitkisel ilaçlar olarak veya vitamin tabletleri içerisinde bulunuyor.
Osteoporoz riskini bunlar artırıyor * Ailede osteoporoz (kemik erimesi) geçmişi
* İnce yapı
* Sigara içmek
* Alkol kullanımı
* Erken menopoz
* Hiç hamile kalmama
* Diyette yetersiz kalsiyum
* Ağırlığın ayaklar üzerinde taşındığı koşma, yürüyüş gibi egzersizlerde yetersizlik
* Aşırı etkin tiroid
* Aşırı kafein alımı (günde 2 fincandan fazla kahve)
* Fosfor içeren karbonatlı içeceklerin aşırı alımı
|