Ünlü spekülatör Mark Mobius: Her ülkede etiklere uymayan işadamları olur. Uzanlar sadece Motorola ve Nokia'yı değil, beni de dolandırdı. Uzan olayı Rus işadamı Khodordovsky'yi hatırlatıyor..
Dünyanın en büyük yatırım fonlarından Templeton'un Başkanı Mark Mobius, Motorola ve Nokia'nın, Uzanlar'la iş birlikteliklerinden para kaybeden ilk gruplar olmadığını söyledi. Bloomberg Haber Ajansı'na konuşan Mobius, daha önce Uzanlar tarafından dolandırıldığını belirtti. Uzan vakasının Rusya'daki ünlü işadamı Mikhail Khodordovsky olayıyla benzerlikler taşıdığına dikkat çeken ünlü yatırımcı, her ülkede etiklere uymayan işadamları olabileceğini sözlerine ekledi. Peki Mobius ile Uzanlar arasında ne geçmişti?
Mobius'un Türkiye piyasalarına ilgisi 1980'li yılların ortalarına kadar gidiyor.
Yakın çevresine göre Mobius, Türk hisselerine yaptığı yatırımlar sayesinde iyi paralar kazandı. Ancak Mobius'un yatırımları arasında hatırlamak istemedikleri de var. Bunların başında da ÇEAŞ geliyor. 1980'li yılların sonunda patlayan sahte Çukurova hisseleri olayı Mobius'un önemli miktarda para kaybetmesine neden oldu. Mobius buna rağmen 'iyi bir şirket' olarak gördüğü ÇEAŞ'tan vazgeçmedi.
1993'te Uzan Ailesi'nin ÇEAŞ'ın kamuya ait hisseleri satın alıp yönetime gelmesinden sonra Mobius, sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket yönetimiyle görüşemedi, hissenin fiyatı sürekli düştüğü için büyük zararlara uğradı. İMKB'den de hisse toplayan Uzan ailesinin yönetimine geçen ÇEAŞ bir süre sonra zarar etmeye başladı. SPK, şirket yönetimi hakkında sürekli olarak dava açtı. İddiaların en önemlisi şirketin içinin boşaltıldığıydı.
ÇEAŞ'ın en büyük ortağı ile görüşmek isteyen, ancak tüm çabalarına rağmen bunu başaramayan Mobius da, Uzan ailesiyle kavgaya girişti. Sonunda da 1995 yılında ÇEAŞ hisselerini büyük zararla satıp yenilgiyi kabul etti. Mobius ÇEAŞ deneyimlerini kitabında altı sayfa yer ayırmıştı.
RAKOFF: Bizi Kandırdılar ABD'de Motorola ve Nokia'nın Uzanlar aleyhine açılan davaya bakan New York Güney Bölgesi Mahkemesi Yargıcı Jed Rakoff da Uzan Ailesi'nden birkaç kişinin dünyanın en büyük iki cep telefonu şirketi olan Nokia ve Motorola'yı milyarlarca dolar dolandırma niyetinde olduğunu belirtti. Rakoff, Uzanlar'ın mahkemeyi yanlış yönlendirmelerine rağmen geçen Temmuz ayında toplam 4.2 milyar dolar ödemeye mahkum edildiklerini hatırlattı.