kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD için doların yüzde 20 daha gerilemesi gerekiyor
ABD için doların yüzde 20 daha gerilemesi gerekiyor

The Economist Dergisi'ne göre, doların düşüşünden kazanan da kaybeden de var, ancak ABD ekonomisi için kurun yüzde 20 daha değer kaybetmesi gerekiyor..

Dünyanın en zengin 7 ülkesinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının biraraya geldiği G-7 zirvesi, dün Florida'da start aldı. 7 ülkenin ekonomi kurmaylarının üzerinde en fazla duracakları konu ise hiç şüphesiz doların hızlı değer kaybı. 2 gün sürecek toplantı sonrasında ise farklı görüşler nedeniyle dolar konusunda bir anlaşmaya varılması ise beklenmiyor.

BUSH'UN SEÇİM KOZU
The Economist dergisinin haberine göre, doların değer kaybetmesi en çok ABD'yi sevindiriyor. Bush yönetimine kadar 'güçlü dolar' politikasını savunan ABD yönetimleri, milli gelirin yüzde 5'ine kadar çıkan (520 milyar dolar) bütçe açığının düşürülmesi için, 'düşük dolar' savunmasına bel bağlamış durumda. Ülkenin ihracatı artarken, ithalatta gerileme yaşanıyor. Nitekim son bir yılda ABD'nin ihracatı yüzde 19 artarken, ithattaki artış yüzde 11'de kaldı. Ayrıca imalat sanayinin global arenadaki rekabet gücünü artırdığı için yeni pazarlar ve de yeni iş alanları açılması Bush hükümetinin seçim öncesinden en büyük kozunu oluşturuyor.

ŞARTLI MÜDAHALE İSTEĞİ
Aslında düşük kur ve değerli Euro en fazla AB'yi rahatsız ediyor. Ancak gerçekte, Avrupa Merkez Bankası ve de Avrupa'lı şirketler için halen 1.27 seviyesinde olan parite panik yaratmıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın yaptığı 16 ayrı çalışma sonunda, Euro-Dolar paritesinin 1,10- 1,20 aralığında olması gerektiği ortaya çıktı. Halen paritenin bu oranın binde 7 üzerinde olması tolere edilebilir olarak kabul ediliyor. Nitekim, Avrupa'lı üreticiler kar marjlarının düşük tutarak açığı kapatıyor. Nitekim, doların düşüşünün nereye kadar olacağı üzerine çalışmalar yapan Deutsche Bank, ABD'nin bütçe açığını kapatması için milli gelirinin yüzde 2.5 oranına indirilmesi gerektiğini belirterek, 2005'te dolar-euro paritesinin 1.45 olmasını öngörüyor. Deutsche Bank simulasyonuna göre, 2008 yılında dolar- euro paritesinin 1.98'e düşeceği ifade ediliyor. Doların düşüşünün süreceği yönünde görüş bildiren ekonomistler yüzde 20 daha gerilemenin bütçe açığının azalmasına yardımcı olacağını savunuyorlar. Uzun süredir durgunlukla boğuşan Japonya'da ise Merkez Bankası sürekli dolar satın alarak yeninin değerini sabit tutmaya çalışıyor. Aslında geçen yıl yüzde 2.3 büyüyen Japon ekonomisinin bu yıl da yüzde 2.5'lik büyüme rakamını yakalaması bekleniyor. BOJ mevcut dengeleri bozmamak adına müdahale yapmanın yanında, yenin dolar karşısında daha da değerlenmesini engel etmek istiyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enerjide Hazine yerine vatandaş garantisi.
 ÇEAŞ ve Kepez evrakları Ürdün yolunda yakalandı
 İMKB'nin dağıttığı paraya SPK'dan vize çıkmadı
 OSD genel kurulu 13 şubat'da
 IMF'yi 16 Şubat'ta bekliyoruz
 Borsa Denktaş'la hop oturup hop kalktı!
 Akbank bu kez de güveni hatırlatıyor
 Ziraat'te kuyruk bitecek
 Teşvikli illere yatırım yapana, vergi desteği
 Bayramda kartla alışveriş % 11 arttı
 30 bin kişi bireysele 11 trilyon koydu
 G-7'nin de gündeminde
 Vergi yükü yüzde 25.7 ile rekor kırdı
SERVET YILDIRIM
Bu fırsat kaçırılmamalı
Daha önce görmediğimiz,...
GÜNTAY ŞİMŞEK
TOBB toparlanmalı
Bayramın araya girmesiyle Türkiye...
Aşırı hız yüzünden iki kişi öldü.
Son sürat seyreden otomobil kaldırıma çarpıp havalandı ve karşı...
Gizem cinayetinde sürpriz gelişme...
İstanbul Büyükçekmece'de Ramazan Bayramı'nda tecavüz...
Böyle sevgili dostlar başına
Böyle sevgili dostlar başına
Vizontele Tuuba'nın oyuncusu Tuba Ünsal iki yıldır işadamı Aksel...
Şenay hâlâ boşanmadı ama!
Şenay hâlâ boşanmadı ama!
HER ŞEY aklıma gelirdi de Şenay Akay'ın büyük bir aşkla bağlı...
IMKB
E: 16,966 D:% -0.40
DOLAR
S: 1,341,000 D:% 0.75
EURO
S: 1,697,000 D:% 1.19
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.