Bağırsak kanserini önlüyor
Lif (posa) içeren yiyecekler her gün tüketilirken beraberinde sıvı alındığında, lifler bu suyu içlerine alarak bir kitle teşkil ediyor ve bağırsağın sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Liften fakir bir beslenmede kabızlık oranı çok yüksek. Sebze, meyve, tam tahıl ürünleri tüketimi az olan zengin Avrupa ve Kuzey Amerika'da belirli yaştan sonra kişilerin üçte biri kabızlık çekiyor. Ayrıca tüketimi çok fazla olan hazır yiyecek ve konserve edici maddeler, bağırsak sağlığını bozuyor. Bu ülkelerde bağırsak kanserine sık rastlanmasına karşılık; doğal tahıl ürünleri, sebze, salata, meyve ve baklagiller tüketiminin çok olduğu Akdeniz ülkelerinde bu kanser türüne çok az rastlanıyor. Kanserin oluşmaması için dışkılamanın her gün muntazam yapılması gerekiyor. Böylece, bağırsaklarda oluşan zehirler vücut dışına her gün muntazam bir şekilde atılıyor. Ayrıca lif içeren sebze, salata, meyve ve tam tahıl ürünlerinin içerdiği vitamin, mineral, biyoaktif maddeler de kanserden koruma görevini yerine getiriyor.
|