|
|
Posalı beslenme vücudu temizliyor
Posalı gıdalar düzenli olarak tüketildiklerinde, vücudu zararlı maddelerden temizlemeye yardımcı olarak şişmanlık, bağırsak kanseri, yüksek kolesterol gibi sorunlardan koruyor
Sağlıklı bir yaşam için; günlük alınan kalorilerin yarısından fazlasını karbonhidratlar oluşturmalı. Vitamin, mineral, lif (posa) ve biyoaktif maddelerden zengin, kaloriden fakir sebze, salata, meyve günlük beslenmede en çok tüketilen yiyecek maddeleri olmalı. Ayrıca; ekmek, makarna, pilav ve hamur işleri de yeterli miktarda tüketilmeli. Bunların doğal olanları, yani tam tahıl unundan ekmek, makarna ve hamur işleri sofradan eksik edilmemeli. Ayrıca pirinç kabuklu olarak tüketilmeli.
BAKLAGİLLER POSA ZENGİNİ Buğdayın, arpanın, yulafın kabuğunun alınıp, içindeki nişastadan üretilen beyaz ekmek, beyaz undan makarna ve hamur işleri sağlıksız yiyecek maddeleridir. Posa (lif), protein, vitamin ve mineral tahıl ürünlerinin kabuğunda bulunur. Dolayısıyla doğal halleriyle öğütülüp, elde edilen undan yapılan ekmek, makarna ve hamur işleri sağlıklı karbonhidratlardır. Ayrıca baklagiller posa açısından oldukça zengindir. En büyük bitkisel protein kaynağımız olan bu yiyecek maddeleri, günlük karbonhidrat ihtiyacımızın da büyük bir kısmını karşılar. Yiyecek maddelerini içerdikleri lif (posa) çeşidine göre üç büyük gruba ayırabiliriz. 1- Eriyen lif (posa) içeren yiyecekler: Sebze, salata ve meyvelerin içerdiği pektin maddesi buna güzel bir örnektir. 2- Erimeyen lif (posa) içeren yiyecekler: Tam tahıl ürünlerinin içerdiği lifler, vücuda girdikleri gibi, yani emilmeden atılırlar. Kepekli ekmek, doğal yulaf ezmesi, çavdar ekmeği, esmer makarna, kabuklu pirinç gibi selüloz içeren yiyecekler bu grubun en önemli gıdalarıdır. 3- Hem eriyen, hem erimeyen lif (posa) içeren yiyecekler: Bunlara en güzel örnek baklagillerdir. Yani; kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, bezelye ve bakla.
Şişmanlıktan koruyor Lifli yiyeceklerden zengin beslenen ülkelerde şişmanlık oranı düşük. Şeker ve vücutta şekere dönüşen beyaz ekmek, beyaz makarna, beyaz pirinç, patates gibi yiyeceklerin çok tüketildiği ülkelerde ise şişmanlık oranı çok yüksek. Şekerli beslenmede çok hızlı olarak kan şekeri yükseliyor, bu sebeple aşırı insülin salgılanıyor. İnsülin şekeri depo edip, kalanını yağa çeviriyor, ardından kan şekeri hızla düşüyor. Her kan şekeri düşüşü, acıkma ve yeniden yemek demektir. Oysa, lif içeren yiyecekler içlerindeki şekeri hapsedeceklerinden, ani kan şekeri yükselmesini önlüyor. Uzun süre tokluk hissi vererek, fazla yemeyi engelliyor.
|