TABA rahatsızlığı sonunda yeni bir dernek kurdurttu
Koltukta kalabilmek için müthiş mücadele veren, önüne çıkan adayları da çıktıklarına pişman eden Zeynel Abidin Erdem'in başkanlığını yürüttüğü Türk Amerikan İşadamları Derneği'nin (TABA) sonu mu geliyor? Aslında TABA'nın sona yaklaşımı, dev konfeksiyon şirketlerinden ABD'li GAP'in Türkiye Başkanı Günsan Çetin'in TABA başkanlığının bütün ABD'li şirketleri üzecek şekilde engellenmesiyle başladı. Dönemin ABD Büyükelçisi Robert Pearson da dahil olmak üzere, gelişmelerden ne ABD'li yetkililer ne de ABD'li şirketler memnundu. Ancak, ABD'li şirket yöneticileri, Büyükelçi Pearson'ın yoğunluğunun bu konuyla ilgilenmeye vakit bırakmadığını düşünüyordu...
Perde arkasında olanlar... Yeni ABD Büyükelçisi Eric Edelman'ın koltuğa oturduğu yaz aylarında ilginç gelişmeler yaşandı. Bir gün, TABA Genel Sekreterliği tarafından TABA üyelerine gönderilen elektronik posta mesajları arasında Büyükelçi Edelman hakkında hiç de yakışık almayacak bir mesaj yer aldı. Öğrendiğime göre, bu olaydan hemen sonra, TABA Başkanı, bütün üyelere olaylarla bir ilgileri olmadığına dair mektup göndermiş, genel sekreterin işine son vermiş ve ABD Büyükelçiliği'ne de özür mektupları yazmış. Ancak bardak bir kez taşmıştı.
Pek çok ABD'li şirket TABA aracılığıyla temsil edilmek istenmediği için dernekten çoktan istifa etmişti ve gelişmeleri takip eden ABD büyükelçiliği de harekete geçmişti. TABA'nın işlevini yerine getirmediği düşünülüyor ve Amerikan şirketlerinin Türkiye'deki faaliyetlerinde yardımcı olacak, dernek gibi çalışacak bir başka oluşuma ihtiyaç duyuluyordu. Sonunda ABD büyükelçiliği ön planda olmadan düğmeye bastı.
Aldığım bilgilere göre, aylar süren çalışmalar nihayet bir sonuca ulaştı. American Business Forum in Turkey (ABF)- Amerikan Şirketler Derneği (ASD) adı verilen yeni oluşum için bütün yasal çalışmalar bitirildi. Derneğin kamuoyuna tanıtımı 17 Şubat'ta Büyükelçi Edelman'ın da katılacağı büyük bir toplantıyla yapılacak.
ASD'ye şimdiden 50'ye yakın ABD'li şirket üye oldu. Kurucu üyeler Stone&Webster'dan Halim Neyzi başkanlığında, Bank of New York'tan Neslihan Tombul, GAP'ten Günsan Çetin, Fedex'ten Serdar Yanaşan ve Pfizer'den Alp Sevindik, UPS'ten Haluk Ündeğer, Ritz Carlton'dan Rainer Burkle, Esbaş'tan Ayhan İzmirli, K Partners'tan Şerif Kaynar ve ADM Yağ Sanayi'nden Rint Akyüz oldu.
Petrol şirketi kurmuştu Amerikan şirketlerini bir çatı altında toplayan bu oluşumdan haber alan Zeynel Abidin Erdem rahatsız olduğunu öğreniyorum. Bu arada, Zeynel Abidin Erdem'e ait GENPA şirketinin isminin Saddam'ın bedava petrol verdiğini iddia ettiği şirketlerin yer aldığı listede geçmesi de iş dünyasında şaşkınlık yarattı. Erdem'in sahibi olduğu Erdem Holding, kurduğu bir petrol şirketi aracılığıyla Irak'ta petrol ticareti yaptığı biliniyordu.
|