|
|
Tokalaşarak da bayramlaşılır.
Gribin kol gezdiği şu günlerde, bayram ziyaretlerindeki yakın temasların salgını daha da artıracağı gözardı edilmemeli. Bayramdan hasta çıkmamak için kendinize dikkat etmeli, önlemler almalısınız
Tüm dini bayramların en büyük özelliklerinden biri; bayram boyunca yapılan ziyaretlerdir. İnsanların bayramlaşması sosyal ilişkiler açısından ve ruh sağlığı için fevkalade faydalı bir olay. Günümüzün şartları; iş peşinde koşma, zamansızlık, insanların görüşmelerine engel bir set gibi. Bayram tatilinden faydalanıp büyüklerimizi, akrabalarımızı, dost ve arkadaşlarımızı ziyaret etmek, bir araya gelmek büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bütün bunların hepsi çok güzel ama yemekten içmekten ve de aşırı tebrik öpüşmelerinden, bayramımız zehir olabilir.
EL ÖPMEK DAHA AZ RİSKLİ Kış mevsimi, hava soğukluğu nedeniyle bulaşıcı hastalıkların en çok görüldüğü mevsim. Bu hastalıkların yayılması yakın temasla gerçekleşiyor. Hepimiz iyi biliriz ki, evde biri nezle veya grip olunca bu bütün aileyi yatağa düşürür. İnsan ilişkilerinin yoğunlaştığı bayramlarda, hasta olanların bayramlaştığı kimselere hastalıklarını kolayca bulaştırdığı bilinen bir gerçektir. Biz Türkler her nedense erkek erkeğe öpüşmeye çok meraklıyız. Hiç sevmediğim bu durumun bayramlarda sürdürülmesi, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında büyük rol oynayacaktır. Birçok solunum ve sindirim hastalıkları öpüşmekle bulaşıyor. Mesela mide ülseri ve kanserine sebep olan 'Helicobacter Pylori' öpüşme ile başkalarına bulaştırılıyor. Türkiye'de insanların yüzde 70'i bu bakteriyi taşıyor. Halbuki erkek erkeğe öpüşmeyen ve hijyenik şartların daha iyi olduğu gelişmiş Avrupa ülkelerindeki insanlarda yüzde 20 oranında tespit edilmiş. Bence el sıkışmak en iyi bayramlaşma şeklidir. El öpmek, yanak yanağa öpüşmek kadar tehlikeli değildir.
|