E vitamini kalp hastalığını önlüyor
E vitamini açısından zengin beslenenlerin kalp hastalıklarından ölüm riski yüzde 62 azalıyor
Fitokimyasallar başlığı altında toplanan besin grupları, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve diyete bağlı kronik hastalıkların önlenmesinde son derece etkin rol oynuyor. Prof. Dr. Sevinç Yücecan, besinlerde sekiz binden fazla fitokimyasal bileşen bulunduğunu belirterek şöyle devam ediyor: "Farklı sebze ve meyveler tüketmek beslenmede en idealidir. Sağlıklı beslenme için günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketilmeli. Alınan sebze ve meyvenin en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon gibi turunçgiller olmalıdır. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, bazı kanser türleri, inme, Alzheimer, katarakt ve yaşla ilgili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki olduğunu gösterdi. Güçlü antioksidanlardan biri olan E vitamini, bitkisel yağlarda ve kabuklu kuru yemişte bulunuyor. 1996 yılında yapılan bilimsel bir çalışma, menopoz sonrası dönemde E vitamininden zengin bir diyetle beslenen kadınlarda kalp hastalığından ölüm riskinin yüzde 62 azaldığını kanıtladı."
|