Bankalar Bİrliği uzun süre tartışılan Bankalar Kanunu'nda yeni bir değişiklik için kolları sıvadı. Yasa taslağının hazırlanması için BDDK da bankalara destek veriyor..
UZUN süre tartışılan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Bankalar Kanunu'nun ömrünün uzun olmayacağı ortaya çıktı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB), yeni kanun tasarısı için hazırlıklarını başlattı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da çalışmalara destek verdiği belirtildi. TBB'nin bankacılık yasası tasarısında, sadece 'hakim ortakların hisselerine el konulmasını' önereceği bildirildi. TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yeni yasayla ilgili çalışmaların başladığını ve kendilerinden de görüş alındığını kaydetti.
ANAYASA'YA AYKIRILIK Ersin Özince, herhangi bir şekilde devletin veya bağımsız otoritenin hakemlik dışında, yönlendirici konum dışında bir desteğine ihtiyaç duymadıklarını belirterek, "Bütün beklentimiz, işimizi daha rahat yapacak bir ortamın hazırlanması" dedi. Banka sayısının 80 küsurlardan 50'lere indiğine işaret eden Özince, ''Bizim sektörümüz binlerce, onbinlerce işsiz verdi. Çok ciddi güç kaybına uğradık. Fakat görüyorsunuz ki bankacılık sektörü yine ayakta'' diye konuştu. TBB Baş Hukuk Danışmanı Prof. Dr. Seza Reisoğlu, toplantıda yeni yasa hazırlığıyla ilgili bilgi verirken, bankalar yasasının 4-5 kez çok kısa sürelerde değiştiğine işaret etti. BDDK'dan son gelen bilgilerin, yeni bir bankacılık yasasının hazırlanması şeklinde olduğunu dile getiren Reisoğlu, mevcut yasanın AB normlarına büyük yakınlık gösterdiğini vurguladı. Reisoğlu, bankalar yasasındaki son değişikliğin de büyük ölçüde banka alacaklarının tahsili ile ilgili olduğuna işaret etti.Seza Reisoğlu, "Son olarak BDDK ile yapılan görüşmede, yeni yasanın TMSF dışında düzenlenmesi fikri benimsenmiştir" dedi. Bankalar Birliği'nin önceki yasada Anayasa'ya aykırı olan maddeleri üzerine görüşlerini açıkladığını belirten Reisoğlu, "Tasarı önemli tadilata uğramıştır. Ama bazı maddelerinin hala Anayasa'ya aykırı olduğu kolaylıkla iddia edilebilecektir. Sayın Cumhurbaşkanı yasada Anayasa'ya aykırılık görüyorsa, tanınan 60 günlük süre içinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkı halen bulunmaktadır'' dedi. Reel sektör çok ciddi yapılanmalı BANKACILIK sektörünün en önde reforme, restore olan sektör konumunda olduğuna dikkat çeken Özince, bankacılık sektörünün taşıdığı unsurların da aynı şekilde reforme olması gerektiğini vurguladı. Ersin Özince, şunları söyledi: "Yani reel sektörde de çok ciddi yapılanmaya ihtiyaç var. Bankacılık giderek daha hassas yapıda iş oldukça, bu hassas terazide tartılanların da boyuna, kilosuna, kolestrolüne, şekerine, şusuna, busuna daha özen göstermesi gerekecek. Bundan sonra bankacılık sektörü herkesin kredibilitesine göre değerlendirme yapmak durumunda olacağı için kredibilitelerin ülke başta olmak üzere artırılması lazım. Bankacılık sektörünün kendi başına hazırlanmasının hiç önemi yok. Buna ülke ekonomisinin hazırlanması lazım."