Anne sütü artık bankada saklanıyor
Kurdukları "Süt Bankası" ile günde yaklaşık 70 bebeğe hizmet veren Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Hastanesi, böylece normal yoldan ememeyen bebeklerin anne sütü ile beslenmesini sağlıyor
Prematüre (erken) doğan ya da süt ememeyen bebekler artık annelerinin sütüyle beslenebiliyor. Ankara'da bulunan Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Hastanesi, bünyesinde kurduğu 'Süt Bankası'yla bir ilke imza attı. Kuvözde kalması uygun görülen bebekler, süt sağma makineleri yardımıyla annelerinden alınan sütlerle büyüyor. Beslenme uzmanları, anne sütünü "inanılmaz bir biyolojik madde ve bebeği beslemek için en gerekli besin" olarak niteliyorlar ve bebeğin mutlaka, her koşulda anne sütüyle beslenmesini öneriyorlar. Bu nedenle, özellikle prematüre doğan ve çeşitli sebeplerle annesini ememeyen bebeklerin de bu besinden yararlanmaları için "Anne Sütü Bankası" hizmet veriyor.
BİRBİRİNE KARIŞTIRILMIYOR Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Hastanesi Yenidoğan Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen, bebeğin annesinin sütüyle beslenmesinin önemini vurgularken, anne ile bebek arasında özel bir bağ bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Dilmen, her annenin sütünün kendi bebeğine özel olduğunu kaydetti ve bu nedenle, özellikle prematüre ve annelerini ememeyen bebekleri de anne sütünden yararlandırmak için hastanede "anne sütü bankası" oluşturduklarını, bunun her hastanede bulunması gerektiğini anlattı.
BUZDOLABINDA SAKLANIYOR Prof. Dr. Dilmen, annelerin, bankadaki "süt sağma makineleri"nde topladıkları sütlerini şişeler içinde hemşirelere teslim ettiğini belirterek, üstünde annenin ve bebeğinin ismi yazan sütlerin buzdolabında saklandığını bildirdi. Bu sütün gün içinde bebeğin ihtiyacına göre, düzenli aralıklarla verildiğini söyledi. Her bebeğe kendi annesinin sütünü vermeye özen gösterdiklerini söyleyen Prof. Dr. Dilmen, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer anne hastanemizde ise, günde iki defa gelip sütünü makineler yardımı ile veriyor. Evindeyse, günde bir defa bebeği için sağıp, gönderiyor. Süt vermese bile annenin bebeği ile yakın olmasını tercih ediyoruz. Çünkü her annenin sütü kendi bebeği için özel oluyor. Örneğin bebek ishalse, annenin sütünde ishali kesen maddeler çoğalmaya başlıyor. Buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu nedenle sütü anneden alıyor, bu iş için özel olarak oluşturduğumuz anne sütü bankasında saklıyoruz. Daha sonra gün içinde bebeği ağırlık ve ihtiyacına göre kendi annesinin sütü ile besliyoruz."
HER GÜN 70 BEBEĞE HİZMET Prematüre doğan bebeklerin pek çoğunun anne memesini emecek durumda olmadığını ifade eden Prof. Dr. Dilmen, "Anneden aldığımız sütü sonda ile bebeğe burnundan veriyoruz" diye konuştu. Başkent Ankara'da bulunan Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Eğitim Hastanesi'nde her gün yüzlerce çocuğun dünyaya geldiğini belirten "Süt Bankası"ndan sorumlu, Yenidoğan Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen, süt bankasının her gün 60-70 bebeğe hizmet verdiğini söyledi. Prof. Dr. Dilmen, anne sütünün buzdolabında bir gün, derin dondurucuda ise bir yıl boyunca saklanabildiğini sözlerine ekledi.
|